Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ομιλία του Θάνου Μωραΐτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, για το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της Οδηγίας INSPIRE


Tο νομοσχέδιο με το όποιο ενσωματώνεται η Οδηγία 2007/2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωστή και ως Οδηγία INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community), εισηγήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης.
Η Οδηγία 2007/2 προβλέπει τον ελεύθερο διαμοιρασμό ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας που αφορά στο περιβάλλον, μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμοδίων οργάνων τους.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, τοποθετούνται οι βάσεις για την άμεση δημιουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, μιας ψηφιακής δεξαμενής δεδομένων στο διαδίκτυο όπου θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση και οι πολίτες και βέβαια, η δημόσια διοίκηση.
Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός με το νομοσχέδιο μπορούν να λυθούν μια και καλή τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα διαχείρισης και διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει εποχή και τεχνολογία στη Δημόσια Διοίκηση σε επίπεδο γεωχωρικων πληροφοριών.
Ο Υφυπουργός επισήμανε πως στην Ελλάδα υπήρχε σοβαρό έλλειμμα υποδομών και κενά για τη δημιουργία Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, που το νομοσχέδιο προβλέπει την κάλυψη τους. Επίσης αναφέρθηκε στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση και υλοποίηση της Οδηγίας, συμπληρώνοντας πως το ΥΠΕΚΑ με πολύ κόπο κατάφερε να ανταποκριθεί στην προθεσμία της 15ης Μαΐου του 2010 για την προετοιμασία αναλυτικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δε αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης της γεωπληροφορίας στη χώρα, είναι θεμελιώδεις.
«Το παρόν Νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση για αρκετές μέρες και πιστεύω ότι είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έγιναν πάνω από 1.000 παρατηρήσεις/σχόλια ενώ συμμετείχαν στη διαβούλευση περισσότερες από 180 δημόσιες υπηρεσίες και φορείς . Στο τελικό σχέδιο νόμου ενσωματώθηκαν αρκετά από τα σχόλια και τις παρατηρήσεις και των πολιτών και φυσικά των υπουργείων» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Θάνος Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επίσης τόνισε πως τα οφέλη από το παρόν σχέδιο νόμου ήδη διαφαίνονται. Υπό την αιγίδα του Γρ. Πρωθυπουργού και με τη συνεργασία του ΥΠΕΚΑ και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα αναγκαία για τη δασοπυρόσβεση, των οποίων το κόστος εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Εξασφαλίστηκαν όλα αυτά τα δεδομένα, που αντλήθηκαν με πολύ κόπο από άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και επιτεύχθηκε εξοικονόμηση όλου αυτού του ποσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είχε αεροφωτογραφίες που καλύπτουν όλα τα δάση της χώρας. Πλέον η Κτηματολόγιο Α.Ε. διαθέτει στο Π.Σ. αυτές τις αεροφωτογραφίες οι οποίες μάλιστα είναι διαθέσιμες και προς τους πολίτες.
«Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι μεγάλη και το εγχείρημα δύσκολο.
Παράλληλα όμως τα οφέλη από το παρόν σχέδιο νόμου είναι πολλαπλά, όπως: εξοικονόμηση πόρων, ποιοτικά δεδομένα, καλύτερη διακυβέρνηση, διαφάνεια, αύξηση παραγωγικότητας, ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη , μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»,
είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Θάνος Μωραΐτης.