Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με το νέο υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου θα διατηρήσει το ρόλο του, αφού δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των υπό κατάργηση νοσοκομείων ή αλλαγής αντικειμένου.
Ο Α. Λοβέρδος προκειμένου να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες έχουν προκληθεί σε όλη τη χώρα για την αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη σταμάτησε να χρησιμοποιεί το όρο κατάργηση και πλέον το μότο είναι «συνένωση και συνεργασία» μεταξύ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κορμό της λειτουργίας τους.
Έτσι για το νοσοκομείο Μεσολογγίου ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας του υπουργού με τους επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο φάνηκε ότι αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα σημερινά δεδομένα σε επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, το οποίο παρουσίασε ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, το απόγευμα της Παρασκευής στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υγειονομικός χάρτης της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας (6η ΥΠΕ) περιλαμβάνει επτά νοσοκομεία λιγότερα. Τρία νοσοκομεία αλλάζουν χρήσεις και μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων. Το νοσοκομείο Ναυπλίου γίνεται νοσοκομείο χρόνιων παθήσεων, όπως και το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Άγιος Λουκάς (Πάτρα).
Τέλος, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Λιαρόπουλου, καταργούνται δύο νοσοκομεία, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το Καραμανδάνειο στην Πάτρα.
Έτσι στη Δυτική Ελλάδα δημιουργείται μια ομάδα που θα καλύπτει όλο το εύρος της περιφέρειας, με έδρα το Πανεπιστημιακό Πατρών και τέσσερις άλλοι κύκλοι νοσοκομείων. Στον πρώτο κύριο θα είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίου και τα νοσοκομεία Αιγίου, Καλαβρύτων - το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας . Το «Καραμανδάνειο», σύμφωνα με την πρόταση καταργείται και μεταφέρεται στο Ρίο. Στον δεύτερο κύκλο, κύριο νοσοκομείο είναι το "Άγιος Ανδρέας" και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Κεφαλληνίας, Ληξουρίου - το οποίο γίνεται κέντρο υγείας, Ζακύνθου, και το Νοσημάτων Θώρακος "Άγιος Λουκάς", το οποίο μεταφέρεται στο "Άγιος Ανδρέας". Στον τρίτο κύκλο, βασικό είναι το νοσοκομείο Πύργου και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων, το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας. Στον τέταρτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Αγρινίου και συμμετέχει το νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Αυτό που δεν αποσαφηνίστηκε είναι το διοικητικό καθεστώς στο οποίο θα υπαχθεί το νοσοκομείο Μεσολογγίου, δηλαδή αν θα συνεχίσει να υπάρχει διοικητής στο νοσοκομείο ή αν θα γίνει διοικητική συνένωση με αυτό του Αγρινίου.
Εκείνο που προέκυψε από την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου είναι ότι με το νέο υγειονομικό χάρτη θα θεωρείται δεδομένη η αλληλοκάλυψη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις ελλείψεις όλων ειδικοτήτων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έως τεχνικό καθώς και στις προμήθειες.
Όσον αφορά το νοσοκομείο του Αγρινίου αυτό φαίνεται ότι θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο αφού σύμφωνα με τις προτάσεις θα καταστεί νοσοκομείο αναφοράς για καρδιολογικά, παθολογικά και ογκολογικά περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να διαπιστωθεί από μια πρώτη προσέγγιση των προτάσεων είναι ότι διατηρείται η υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο της υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου και εάν ευοδωθούν οι κατευθύνσεις που θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο τότε σαφώς και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Όλη η ομιλία του Α. Λοβέρδου εδώ