Το παρόν και το μέλλον του ΤΕΙ Μεσολογγίου, φαίνεται να ακροβατεί ανάμεσα στις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου για κλείσιμο τριών τμημάτων της ΣΤΕΓ και τις πραγματικές ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πρόκειται για τα 3 τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης), η κατάργηση των οποίων θα αποτελέσει μια δυσμενή εξέλιξη για την ισορροπία του τοπικού κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα εν όψει του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας.
«Το υπουργείο μας αιφνιδίασε», τόνισαν στην αρχή της κοινής τους συνέντευξης ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου και ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Κατσούλης, μία μέρα μετά την συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κύριο Ιωάννη Πανάρετο, προκειμένου να πάρει σαφείς απαντήσεις για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου.
Παρά του ότι η προηγούμενη συνάντηση δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική, ωστόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ επέμεινε πως υπάρχει φως στο τούνελ, εάν ξεκινήσει έγκαιρα ο διάλογος για την αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το υπουργείο εξετάσει προσεκτικά την δέσμη προτάσεων που το Ίδρυμα είναι σε θέση να καταθέσει ως μία απόλυτα υλοποιήσιμη φόρμουλα.
Η πρόταση αφορά τη συγχώνευση των υπαρχόντων τμημάτων σε δύο, με το πρώτο νέο τμήμα να συμπεριλαμβάνει τις κατευθύνσεις Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Υδατοκαλλιεργειών και το δεύτερο να περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις Αυτοματισμού και Μηχανολογίας. Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα οι φοιτητές των τμημάτων θα έχουν δυνατότητα επιλογής μίας από τις δύο κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ βάρος θα δοθεί στον εκσυχρονισμό του προγράμματος και των μαθημάτων.
«Το μητρικό Τμήμα Υδάτινων Πόρων γεννήθηκε στο Μεσολόγγι, είναι το αρχαιότερο και το καλύτερα στελεχωμένο Τμήμα ΤΕΙ πανελλαδικά, στηρίζει για τρεις δεκαετίες το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας και είναι ταυτισμένο με το «φυσικό του εργαστήριο» τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή, αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, συγκεντρώνει ήδη περγαμηνές από το Ευρωπαϊκή Ακαδημαϊκή κοινότητα για τις έρευνες που κάνει, ενώ δημιουργήθηκε με το σκεπτικό ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη μετεξέλιξη και των παραρτημάτων. Επομένως πληροί τα περισσότερα εκπαιδευτικά κριτήρια έναντι των άλλων και ως εκ τούτου πρέπει να είναι αυτό που θα διατηρηθεί», κατέληξε επιχειρηματολογώντας ο κύριος Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης υποστηρίζοντας: «συνολικά η Σχολή της ΣΤΕΓ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές αλλαγές, να αποτελέσει μια Σχολή μοναδική για τα ΤΕΙ της χώρας, η οποία θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής με την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος».
Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν και σπουδαστές δίχως να πάρουν σαφή απάντηση στα καίρια ερωτήματα που έθεσαν για την επόμενη μέρα των μεγάλων αυτών αλλαγών στο ακαδημαϊκό τοπίο.
Τέλος ο Δήμος της Ιεράς Πόλης κάλεσε σε γενική συνέλευση τους παραγωγικούς φορείς του τόπου για τον σωστό συντονισμό αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση του ΤΕΙ που προωθεί το υπουργείο.
Μ.Τ.