Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Αν οι Γιορτές Εξόδου είναι "εθνικιστικό κιτς" για την κυρία Ρεπούση τότε ΝΑΙ! είμαστε εθνικιστές!


Όπως ήταν αυτονόητο,  πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» στην ηλεκτρονική της έκδοση στο οποίο αποκαλύπτονται σκέψεις και θέσεις της «γνωστής» καθηγήτριας του ΑΠΘ και βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρίας Ρεπούση για τον τρόπο εορτασμού διαφόρων ιστορικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων και η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα στη στήλη «Βηματοδότης» ανέφερε: «Να αλλάξει ο τρόπος εορτασμού της Εξόδου του Μεσολογγίου, της ανατίναξης της Αρμάτας στις Σπέτσες, της αναπαράστασης στο Κούγκι, οι εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ζητεί η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, η οποία χαρακτηρίζει όλες αυτές τις αναπαραστάσεις, περιλαμβανομένης και της αναπαράστασης της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη ως... «εθνικιστικά κιτς». Δεν προσφέρουν τίποτα αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός, λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.»
Ειδικά για τον εορτασμό της Εξόδου του Μεσολογγίου ο χαρακτηρισμός ως «εθνικιστικό κιτς» απέχει της πραγματικότητας, καθώς αυτό δεν συμβαίνει και μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες του κόσμου που κάθε χρόνο συρρέουν στην πόλη για να τιμήσουν το κορυφαίο, αυτό ιστορικό γεγονός της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Αγώνας για το δικαίωμα, στην  αξιοπρέπεια, την ελευθερία και  στην αυτοδιάθεση είναι το μήνυμα των Γιορτών της Εξόδου που στέλνεται κάθε χρόνο από το Μεσολόγγι.



Και ο τρόπος που στέλνεται αυτό το μήνυμα, κάθε άλλο παρά «εθνικιστικό κιτς» μπορεί να χαρακτηριστεί, από τις εκδηλώσεις που προηγούνται, της κορύφωσης του εορτασμού το Σαββατοκύριακο των Βαΐων έως και την κορύφωσή του, με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη και την πομπή της εικόνας της Εξόδου.
Και το ότι δεν είναι «εθνικιστικό κιτς» συνίσταται, από αυτό που αναφέραμε νωρίτερα ότι πάντα γίνεται λόγος για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση που επεδίωξαν και πέτυχαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι με την απαράμιλλη αυτοθυσία τους.
«Αν τα παραπάνω αποτελούν για την κυρία Ρεπούση εθνικιστικά μηνύματα τότε ΝΑΙ είμαστε εθνικιστές…», σημειώνουμε ως MessolonghiNews.


Για το ζήτημα έκαναν γραπτές δηλώσεις ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς, τις οποίες και παραθέτουμε:

Παναγιώτης Κατσούλης: «Ντροπή κυρία Ρεπούση»

«Γιατί κα Ρεπούση να μη καταργηθεί και η Ελλάδα ως ιδιαίτερη εθνική οντότητα, καθώς και ότι την «αναπαριστά» ως ζώσα παράδοση και ιστορικό δρώμενο, αφού όλα κατ’ εσάς είναι «εθνικιστικά κιτς» που αναπαράγουν την «εθνικιστική έξαρση»;
Είναι προφανές ότι ως «ακαδημαϊκός» - που δυστυχώς για μας τους απλούς πολίτες τώρα ασκείται και «πολιτική» - από καιρό έχετε ιδεολογικοποιήσει και ταυτόχρονα καταστήσει «άυλη» την έννοια του έθνους και ότι ζωντανεύει την ιστορική μνήμη περί αυτού; Προσφέρεται, κατ’ αυτό τον τρόπο, λαμπρές υπηρεσίες σε κάθε μεγαλοεθνικισμό, ο οποίος έχοντας ενδυθεί σήμερα το «κουστούμι» της παγκοσμιοποίησης - δηλαδή του σύγχρονου ιμπεριαλισμού - επιχειρεί να επιβάλλει  μέσω και της ιστορικής αφασίας μια νέου τύπου αποικιακή πολιτική.
Επίσης είναι προφανές ότι έχετε επιλέξει να βρίσκεστε στην επικαιρότητα μέσω προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων, όπως η χθεσινή σας «Να καταργηθεί η Έξοδος του Μεσολογγίου ως αναπαράσταση».
Θα μπορούσατε κα Ρεπούση - βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της ΔΗΜΑΡ σήμερα – να συγκεκριμενοποιήσετε την «επαναστατική» σας πρόταση; Τι προτείνετε δηλαδή σε μας, τους «αδαείς εθνικιστές», να καταργηθεί, έτσι ώστε να μη δημιουργείται εθνικιστική έξαρση»;
Ο εορτασμός της αυτοθέλητης θυσίας χιλιάδων ελλήνων και φιλελλήνων, για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης;
Ο εορτασμός ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο διέγειρε τους λαούς της Ευρώπης και ακύρωσε τα σχέδια της τότε «Ιεράς Συμμαχίας» για τη διάσωση, μέσω του διαμελισμού, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας;
Ή μήπως η αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη, προκειμένου γέροντες και γυναικόπαιδα να μην υποστούν τον εξευτελισμό της σκλαβιάς και της ατίμωσης από την οθωμανική βαρβαρότητα; Εκτός βέβαια και αν όσοι αποφάσισαν να γίνουν ολοκαύτωμα μαζί με το δημογέροντα Καψάλη, απλώς «συνωστίστηκαν» όπως και στην προκυμαία της Σμύρνης;
ΝΤΡΟΠΗ σας   κα Ρεπούση.
κ. Φώτη Κουβέλη, αγαπητέ Πρόεδρε της ΔΗΜΑΡ.
Γνωρίζοντας τις απόψεις σας για τα εθνικά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τον τόπο μας και το μεγαλείο της ηρωικής Εξόδου των «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ», μαζέψτε την.»

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς: «Η ανυπαρξία ιδανικών μας έφερε στο κατάντημα που ζούμε»

«Έκπληκτοι μείναμε από τις ακατανόητες δηλώσεις της κας Μαρίας Ρεπούση, Βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε! Με κατάπληξη προσπαθούμε, έστω να διαβάσουμε, την ανθελληνική δήλωση: Να καταργηθούν οι γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μα είναι δυνατόν; Μιλάει ελληνίδα η κάποιος που μας ήλθε από την ανατολή; Μιλάει υπεύθυνη ελληνίδα Βουλευτής που υποτίθεται «αγωνίζεται», ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού, για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας;
Μάλλον δεν θα γνωρίζει το Μεσολόγγι η κα Βουλευτής, δεν θα πέρασε από την αιματοβαμμένη Πύλη του Μεσολογγίου. Δεν θα προσκύνησε τον ιερό χώρο του Κήπου των Ηρώων, δεν θα στάθηκε ποτέ ενώπιον του Τύμβου, όπου αναπαύονται τα ιερά λείψανα των μαρτύρων των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ.
Ασφαλώς δεν θα αντίκρυσε και τις ηρωικές ντάπιες με τα σπασμένα κανόνια. Δεν γνωρίζει που και πως ο εθνομάρτυς και ιερομάρτυς Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, με το άγιο ποτήριο στα χέρια εμψύχωνε και κοινωνούσε τους μελλοθανάτους πολεμάρχους. Δεν έχει υπ’ όψιν της η κα Ρεπούση ούτε τι είναι «Ανεμόμυλος», ούτε τι είναι «Κλείσοβα» και «Βασιλάδι». Και για την ηρωική ΕΞΟΔΟ που ίσως γνωρίζει κάτι από παραποιημένες ιστορικές περιγραφές, δεν θα τις έζησε, όπως τις ζουν οι Μεσολογγίτες. Εμείς ζούμε στο Μεσολόγγι και αγαπούμε το Μεσολόγγι. Ποτέ δε θα λησμονήσουμε και δε θα προδώσουμε την γνησία και ματωμένη ιστορία και ζωή του Μεσολογγίου.
Οι Εορτές της Εξόδου  των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ δεν είναι «εθνικιστικά κιτς», ούτε «στερεοτυπικές εκδηλώσεις». Είναι ζωντανές γιορτές ευγνωμοσύνης και τιμής αφ  ἑνός των γενικών προμάχων και μαρτυρικώς πεσόντων πατέρων μας, οι οποίοι έπεσαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος και του Μεσολογγίου την ελευθερία», αφ  ἑτέρου εορτές που αναγεννούν, αναζωογονούν, εμψυχώνουν όλους μας και ιδιαιτέρως τα λεβέντικα νειάτα της Αιτωλοακαρνανίας και μας κάνουν να νοιώθουμε περισσότερο ορθόδοξοι χριστιανοί και γνήσιοι Έλληνες.
Καλά θα κάνει η κα Ρεπούση να σταματήσει να συνιστά πλέον διαστρεβλώσεις καθώς και τη λήθη της γνήσιας ελληνικής ιστορίας. Όσοι αμφισβητούν την ιστορία, αμφισβητούν  την ιθαγένειά τους.
Η ιστορία γράφτηκε στο Μεσολόγγι με αίμα και θυσία. Δεν διαγράφεται με φληναφήματα ανιστόρητων και αδαών. Ο Ευριπίδης υπογραμμίζει «Όλβιος έστι όστις της ιστορίης έσχε μάθησιν», όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Εδώ είναι Μεσολόγγι, εδώ κατοικούν Μεσολογγίτες απόγονοι ηρώων και μαρτύρων.
Τα λόγια της κας Ρεπούση δεν μας επηρεάζουν, είναι γραμμένα πάνω στο νερό. Ας αφήσει το Μεσολόγγι να λάμπει, να φωτίζει, να εμπνέει, να αναζωπυρώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Και κάτι τελευταίο. Παρακαλώ τους έλληνες πολιτικούς μας να φροντίσουν να αναπτερωθεί το υγιές εθνικό φρόνημα και η γνήσια φιλοπατρία.  Η ανυπαρξία αυτών των ιδανικών έφερε την πατρίδα μας στο κατάντημα που ζούμε.»