Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ευρεία σύσκεψη για ζητήματα πολιτικής προστασίας στην Πάτρα


Ευρεία σύσκεψη, εφ’ όλης της ύλης, για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Αγγελάκα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των πιθανών προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής. Εξετάστηκαν, επίσης, η δυνατότητα καλύτερης και αποδοτικότερης συνεργασίας και συντονισμού των φορέων Πολιτικής Προστασίας των όμορων Περιφερειακών ενοτήτων και η ταχύτητα κινητοποίησής τους, καθώς και η πιθανότητα διεξαγωγής κοινής άσκησης Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν, λεπτομερώς, όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται, κυρίως, από την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις.



Τέθηκαν, επίσης, τα θέματα της δημιουργίας ειδικού Κέντρου Επιχειρήσεων και της δυνατότητας πλήρους και άμεσης επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως και του ελέγχου καταλληλότητας των κτιρίων συνάθροισης κοινού σε παρόμοιες συγκυρίες.

Ο Γενικός Γραμματέας, αφού ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε ότι για τα καταγραφέντα προβλήματα θα ζητήσει τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των αρμοδίων υπουργείων, ώστε μέχρι την επόμενη σύσκεψη να έχουν υπάρξει ουσιαστικά βήματα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι παρόμοιες συσκέψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και στις άλλες δύο Περιφέρειες (Πελοποννήσου & Ιονίου), αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Βασ. Αντωνόπουλος, Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος, Ηλείας Χαρ. Καφύρας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσίων Δυτ. Ελλάδας Κων. Δεσινιώτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Π.Δ.Ε. Ιωάννης Σιάμος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αντ. Καταρτζόπουλος, ο Δ/της Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Ε. Νικ. Αγγελόπουλος, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτ/νίας Νικ. Νικολόπουλος, Αχαΐας Ν. Γυφτάκης, Ηλείας Ν. Μπαλκάμος, ο υποπλοίαρχος Αθ. Καλδίρης, εκπρόσωπος της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, η Ελένη Αλμπάνη, εκπρόσωπος της 6ης Υ.Π.Ε. και ο Διοικητής του Ε.Κ.Α.Β. Γρηγόρης Μπαράκος.