Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Τριανταφύλλου Μαρία (Αιτωλοακαρνανίας), Ζαχαριάς Κωνσταντίνος (Αρκαδίας), Κουρουμπλής Παναγιώτης (΄β Αθήνας), Κυριακάκης Βασίλης (Φθιώτιδας), Σταθάς Γιάννης (Βοιωτίας), για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) (σ.σ. Εργαστήρι Νέων με Αναπηρία "Παναγία Ελεούσα") που φιλοξενούν άτομα με βαριές κατηγορίες αναπηρίας και που η συνέχιση της λειτουργίας τους απειλείται άμεσα εξαιτίας της διακοπής της χρηματοδότησής τους.
Την στιγμή, όπως αναφέρουν, που η πολιτεία απεκδύεται της ευθύνης της να φροντίζει τους πολίτες της και μάλιστα τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους, τους πλέον περιθωριοποιημένους. Μεταφέρεται αυτή η ευθύνη στη δυνατότητα της κάθε οικογένειας και μάλιστα σε δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες. Το 70% των ατόμων με αναπηρία ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και έχουν διακοπεί οι χορηγήσεις των πενιχρών αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας μέχρι να επανεξεταστούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Καταλήγοντας ρωτούν τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Υγείας:
1. Πότε θα εκδώσετε τη συγκεκριμένη ΚΥΑ βάσει της οποίας θα καθοριστεί το ύψος του νοσηλίου-τροφείου που θα καταβάλουν οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί προς τις ΣΥΔ; Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται να σχεδιαστεί Σύμβαση του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ασφαλιστικών Οργανισμών με τις ΣΥΔ.
2. Προτίθεστε να αναζητήσετε και να προκρίνετε νέες πηγές χρηματοδότησης για τη διασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών των ΣΥΔ σε ανασφάλιστα άτομα με βαριές αναπηρίες που χαρακτηρίζονται ως άποροι;
3. Προτίθεστε να παρατείνετε για ένα τουλάχιστον έτος τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τις ήδη χρηματοδοτούμενες ΣΥΔ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του ειδικού νοσηλίου.
4. Το 70% των ατόμων με αναπηρία ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλίες και ανακουφιστικά μέτρα για τα άτομα αυτά;
Η ερώτηση αναλυτικά:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υγείας
Θέμα: Λήψη ικανών και αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία
Σήμερα, στην εποχή της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, οι εναπομείνασες κοινωνικές και προνοιακές δομές θα πρέπει να ενισχύονται και όχι να αποψιλώνονται. Ειδικά, αν αυτές αφορούν σε άτομα με αναπηρία, άτομα που εκτίθενται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα.
Μία τέτοιου είδους δομή αποτελούν και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) που φιλοξενούν άτομα με βαριές κατηγορίες αναπηρίας και που η συνέχιση της λειτουργίας τους απειλείται άμεσα εξαιτίας της διακοπής της χρηματοδότησής τους.
Ας δούμε το ιστορικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Το 2007 εκδόθηκε ΚΥΑ με αριθμ. Π3α/Γ.ΓΕΝ./Γ.Π.οικ3394/10-01-2007 ΦΕΚ 74/ΤΒ’/2007 με θέμα: «Προϋποθέσεις Ίδρυσης και Λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση». Βάσει του ανωτέρου θεσμικού πλαισίου για το οποίο η Ε.Σ. ΑμεΑ έχει καταθέσει πρόταση συμπλήρωσης – τροποποίησης του, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα 16 ΣΥΔ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και χρηματοδοτούνται από αυτό έως το έτος 2012. Η χρηματοδότηση αυτή λήγει εντός των επόμενων ημερών δυναμιτίζοντας τη μελλοντική λειτουργία των ΣΥΔ με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους 300 άτομα με σοβαρές αναπηρίες σε πρώτη φάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους. Επιπλέον θα μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι που εργάζονται στις δομές αυτές.
Ήδη, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, έχουν περικοπεί πολλά κοινωνικά επιδόματα. Έχει ανασταλεί ο νόμος για τις προσλήψεις των αναπήρων. Έχουν διακοπεί χορηγήσεις πενιχρών αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας μέχρι να επανεξεταστούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αναλγησία από τη μεριά του κράτους και ταλαιπωρία για επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις αναπήρων με μη αναστρέψιμες ασθένειες. Το αποτέλεσμα είναι να φορτώνεται αποκλειστικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των αναπήρων στην οικογένειά τους. Η πολιτεία απεκδύεται της ευθύνης της να φροντίζει τους πολίτες της και μάλιστα τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους, τους πλέον περιθωριοποιημένους. Μεταφέρεται αυτή η ευθύνη στη δυνατότητα της κάθε οικογένειας και μάλιστα σε δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν για τις ΣΥΔ οι κατάλληλοι πόροι χρηματοδότησης εντάχθηκε στο ν.3918/2011 το άρθρο 46 το οποίο ορίζει ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος του νοσηλίου-τροφείου που καταβάλλεται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς».
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
5. Πότε θα εκδώσετε τη συγκεκριμένη ΚΥΑ βάσει της οποίας θα καθοριστεί το ύψος του νοσηλίου-τροφείου που θα καταβάλουν οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί προς τις ΣΥΔ; Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται να σχεδιαστεί Σύμβαση του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ασφαλιστικών Οργανισμών με τις ΣΥΔ.
6. Προτίθεστε να αναζητήσετε και να προκρίνετε νέες πηγές χρηματοδότησης για τη διασφάλιση της παροχής των υπηρεσιών των ΣΥΔ σε ανασφάλιστα άτομα με βαριές αναπηρίες που χαρακτηρίζονται ως άποροι;
7. Προτίθεστε να παρατείνετε για ένα τουλάχιστον έτος τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τις ήδη χρηματοδοτούμενες ΣΥΔ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του ειδικού νοσηλίου.
8. Το 70% των ατόμων με αναπηρία ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλίες και ανακουφιστικά μέτρα για τα άτομα αυτά;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Τριανταφύλλου Μαρία
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυριακάκης Βασίλης
Σταθάς Γιάννης