Γράφει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος
Ξεκινώντας το νέο έτος θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμη η παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων ώστε να ενημερώνομαι από πρώτο χέρι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δήμο Μεσολογγίου και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μου – μας. Έτσι και αλλιώς δώδεκα πραγματοποιούνται το χρόνο, άντε και κάποια έκτακτα.
Σταχυολογώντας λοιπόν, ένα ζήτημα που επισημάνθηκε ήταν ότι το νεοκλασικό κομψοτέχνημα βαμμένο ροζ δεν ανήκει στο δήμο μας τελικά, πώς και γιατί ο καθένας το ψάχνει, είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου πολιτισμού. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αρκεί ο ιδιοκτήτης να το αξιοποιήσει ανάλογα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Δε μας χρειάζεται άλλο ένα ερειπωμένο κτίριο. Θετική ήταν και η συμφωνία να γίνουν ενέργειες από την πλευρά του δήμου, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια των νησιωτών της χώρας για τους πρόσφυγες και να στηριχθούν για το Νόμπελ Ειρήνης που διεκδικούν. Βέβαια Νόμπελ Ειρήνης έχει πάρει και ο Ομπάμα.
Σημαντική ημερομηνία η 29η Φεβρουαρίου όπου θα γίνει Δ.Σ αποκλειστικά για το νερό στο Αιτωλικό, εκεί ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να μάθει τι συμβαίνει. Επίσης το Αιτωλικό ετοιμάζεται να μεταστεγάσει 19 οικογένειες Αθίγγανων στο οικόπεδο Αγκινάρα. Παράλληλα εγκρίθηκαν παρατάσεις προθεσμιών και συστάθηκαν δύο επιτροπές. Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του πνευματικού κέντρου, του λιμενικού ταμείου και της κοινωφελής επιχείρησης, χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις από την αντιπολίτευση. Για τους προϋπολογισμούς, τις δράσεις, τα χρέη, του στόχους και το όραμα σε καθένα από αυτά, θα είχε ενδιαφέρον οι αντίστοιχοι πρόεδροι να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή τους πολίτες, με τη δημοσίευση τους. Πάντως ακούστηκαν αρκετές πληροφορίες…..
Τί άλλο? Α ναι...θα γίνει ανοικτή δημόσια διαβούλευση για το Καρναβάλι. Είναι μια αρχή, χρειάζεται να συνεχίσουν οι δημόσιες διαβουλεύσεις και σε πιο καίρια ζητήματα. Όσα περισσότερα στρογγυλά τραπέζια γίνονται, με τη συμμετοχή κατοίκων, φορέων και δημοτικής αρχής τόσο περισσότερο κερδισμένος θα βγαίνει ο τόπος μας. Άλλωστε υπάρχει μέθοδος σε αυτές τις συζητήσεις να πραγματοποιείται δημιουργικός διάλογος και να βγαίνουν ουσιαστικά συμπεράσματα.
Στο πρώτο Δ.Σ της χρονιάς σε γενικές γραμμές τηρήθηκε ας πούμε ένας πολιτικός πολιτισμός. Αν εξαιρέσουμε τους μορφασμούς που ενίοτε κάνει ο Δήμαρχος όταν μιλάει κάποιος της αντιπολίτευσης. Όταν όμως μπαίνεις σε διαδικασία να κουβεντιάσεις αυτές οι συμπεριφορές δε βοηθάνε, πόσο μάλλον από αυτόν που υποτίθεται πως πρέπει να παραδειγματίζει με τη συμπεριφορά του.
Τα δημοτικά συμβούλια δε χρειάζεται να είναι θέμα ταμπού, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι να βλέπουν με καχυποψία του πολίτες που τα παρακολουθούν, ούτε και οι πολίτες να τα σνομπάρουν. Για να διαμορφώνεται άποψη, χρειάζεται γνώση των θεμάτων και τα δημοτικά συμβούλια παρέχουν ένα μέρος της. Οπότε τα λέμε εκεί την επόμενη φορά.