Γράφει ο Βασίλης Φεύγας
Πολιτικός Επιστήμονας,
Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας
Το 2015 η Νέα Δημοκρατία άντεξε στην πολιτική φθορά. Παρότι υπέστη δυο εκλογικές ήττες, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, τα ποσοστά που κατέγραψε τις δίνουν τη δυνατότητα να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία. Η μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων της, και στους δυο γύρους των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να ελπίζει ότι μπορεί να σταθεί όρθια.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος είναι η εκλογή στην ηγεσία της ενός πολιτικού από τη νεότερη γενιά στελεχών, με ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα, μετριοπαθή αλλά μεταρρυθμιστικό πολιτικό λόγο που έχει τη διάθεση να ανανεώσει δημιουργικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το 2016 μπήκε με το «δεξί» για τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι μπροστά. Ποιες είναι αυτές;
Η επανατοποθέτηση της στο εκλογικό σώμα με μια νέα πολιτική ατζέντα που θα υπερβαίνει την πολιτική αντιπαλότητα του δίπολου μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Μια αντιπαλότητα η οποία χαρακτήρισε την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ετών και αν συνεχιστεί θα τραυματίζει και θα διαιρεί την ελληνική κοινωνία. Η επανατοποθέτηση χρειάζεται χρόνο και είναι επίπονη διαδικασία , ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την ταχύτητα μία τρέχει σήμερα ο πολιτικός χρόνος, την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση κυβερνητικών απωλειών σε κρίσιμες ψηφοφορίες.
Η διεύρυνση της σε εκλογικά σώματα του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού κέντρου. Η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να συσπειρώσει σε μια πρώτη φάση τέτοιου είδους δυνάμεις τόσο από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όσο και εκτός αυτής. Η Νέα Δημοκρατία στην παρούσα φάση έχει μια μοναδική ευκαιρία να απευθυνθεί στην κοινωνική βάση που υποστήριξε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη σε όποια πολιτική ανάλυση ότι η τοποθέτηση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα αποτελεί μια από τις νέες διαιρετικές τομές του εκλογικού σώματος.
Η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Δεν είναι τόσο εύκολο να πραγματοποιηθεί, όσο ακούγεται. Και αυτό γιατί σε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό κόμμα υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ψηφοφόρων και των στελεχών της. Ωστόσο, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να το τολμήσει. Η δημιουργική ανανέωση ήταν άλλωστε και το πρόταγμα της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη έκρινε σε μεγάλο βαθμό την εκλογική αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.