Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Φονική πλημμύρα στην Ποταμούλα Τριχωνίδας

Νύχτα τρόμου στην Αιτωλοακαρνανία. Ένας νεκρός και μία αγνοούμενη, τεράστιες υλικές ζημιές, καταστροφές σε σπίτια και στην τοπική οικονομία, αλλά και ένα ολόκληρο χωριό «αποκομμένο από τον έξω κόσμο» χωρίς ρεύμα και νερό.
Αυτά άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το χωριό Ποταμούλα στο δημοτικό διαμέρισμα Παρακαμπυλίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ήταν αρκετές μόλις δύο ώρες έντονης βροχόπτωσης για να προκληθεί η απόλυτη καταστροφή στην περιοχή.
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τα νερά ορμητικού χειμάρρου που πέρασαν μέσα από το χωριό Ποταμούλα και έφτασαν στα πρώτα σπίτια.
Ήταν τόση η δύναμη του νερού, που, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιάννης Μπάκας, «ξηλώθηκαν ακόμη και οι αντλίες βενζινάδικου».
Τουλάχιστον 40 σπίτια του χωριού υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς τα νερά πλημμύρισαν το εσωτερικό τους. Αρκετές οικοσκευές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στους δρόμους του χωριού. Αυτοκίνητα ανατράπηκαν.
Από τη σφοδρή βροχόπτωση, η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες, το ύψος των νερών του χειμάρρου που υπερχείλισε, έφτανε τα 3 μέτρα.
Ένας 50χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός και η 45χρονη σύζυγός του, προσπάθησαν με το αυτοκίνητο τους να περάσουν μία γέφυρα, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, σκέπασαν τη γέφυρα την ώρα που το όχημα περνούσε, με αποτέλεσμα αυτό να παρασυρθεί.
Ένας κάτοικος της περιοχής και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, κατήγγειλε αμέσως το συμβάν στις αρχές, οι οποίες από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν έρευνες. Τα ξημερώματα οι πυροσβέστες εντόπισαν το αυτοκίνητο, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου χάθηκε, χωρίς όμως να βρεθούν οι δυο επιβαίνοντες.
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός, εννέα χιλιόμετρα μακριά από τη γέφυρα, που παρασύρθηκε το αυτοκίνητο. Τριάντα άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό και της συζύγου του.
Οι περίπου 200 κάτοικοι της Ποταμούλας προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγροτικές τους καλλιέργειες, αλλά και οι κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς από τα ορμητικά νερά αρκετά οικόσιτα ζώα παρασύρθηκαν και πνίγηκαν.
Πηγή: Zougla.gr