Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει να πάρει πολλά απο τον Αναστάση Πεπονή


Γράφει η Βάσω Γκοβάτσου



Αν ήθελε κανείς να δώσει με λίγες λέξεις το ποιός είναι ο Αναστάσης Πεπονής, θα έλεγε ότι η πολιτική του σκέψη έχει την εντιμότητα της πολιτικής του προσφοράς και η μεγάλη πολιτική του προσφορά έχει τον πολιτισμό και την ποιότητα των κειμένων του.
Τον χαρακτηρίζει η αποφασιστικότητα στη δράση, η μαχητικότητα στον αγώνα, η μετριοπάθεια στη συζήτηση και η συναίνεση στη λήψη αποφάσεων.
Ο Αναστάσης Πεπονής πέρασε από πολύ υπεύθυνα λειτουργήματα και καθώς αρχή αναδεικνύει τον άνδρα, παντού όπου πήγε παρήγαγε σημαντικό έργο.
Είναι εκείνος που ως γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας καθιέρωσε την δημοτική ως γλώσσα του τότε ραδιοφώνου, αλλά και αυτός ο οποίος έβαλε τις βάσεις ενός πειραματικού σταθμού που απετέλεσε συνέχεια το σημερινό οικοδόμημα της ΕΡΤ.
Να θυμηθούμε το πέρασμα του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που δίδαξε την έννοια του κοινοβουλευτικού λόγου.
Είναι ο πολιτικός που ως υπουργός Βιομηχανίας το 1987 υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με την τότε Σοβιετική Ένωση από την οποία συμφωνήθηκε να προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά και με την αλγερινή κυβέρνηση για να προμηθευόμαστε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Να θυμίσουμε ότι είναι ιστορική η πράξη του να δώσει τέλος, στο επαίσχυντο πελατειακό σύστημα της χώρας κατά το οποίο οι βουλευτές εμπορεύονταν δημόσιες θέσεις για συλλογή ψήφων. Ο «νόμος Πεπονή» είναι από τις πολύ μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και είναι επίσης σημαντικό το ότι όταν είχε διαπιστώσει ότι κινδυνεύει το οικοδόμημά του δε δίστασε να υποβάλλει την παραίτησή του.
Και είναι από εκείνα τα χαρακτηριστικά που οφείλει κανείς να τα επισημαίνει, καθώς και το ότι για ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας υπήρξε κρίσιμο κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής συνταγματικής ιστορίας, στην Αναθεώρηση του 1985.
Υπήρξε Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, 4 φορές υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας, 2 φορές υπουργός Προεδρίας, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου.
Το 2001 αποχωρεί από την πολιτική…
Και μπορεί η πολιτική να τον έχει στερηθεί, ωστόσο η ελληνική πολιτική σκηνή έχει πολλά να πάρει από τον Αναστάση Πεπονή, και λόγω της ωριμότητάς του, αλλά κυρίως λόγω της σοφίας η οποία διακρίνει όλες τις ενέργειες, όλες τις πράξεις του και όλα τα κείμενά του.






Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γιατί ο Αναστάσης Πεπονής αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της Πολιτικής μας. Για όλη του αυτή την σπουδαία πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα μίλησαν στη «ΔΙΕΞΟΔΟ», ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Χρίστος Βερελής, ο Βασίλης Σκουρής και η Ακακία Κορδόση.
Ιδιαίτερη εντύπωση στο ακροατήριο έκαναν οι τοποθετήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Βασίλη Σκουρή για την συνταγματική αναθεώρηση του 1985 και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική αντίστοιχα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εκφράσθηκε με θετικά λόγια για την Συνταγματική Αναθεώρηση του 1985 παρόλο που τότε ήταν αντίθετος σ’ αυτήν, ενώ ο κ. Σκουρής αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τον παραμερισμό του Αναστάση Πεπονή από την πολιτική σκηνή.