Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ποιοι υπαγορεύουν νέα σενάρια πόλωσης Αγρινίου - Μεσολογγίου;


Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις κάθε άλλο παρά πόλωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη: «ότι το νομαρχιακό συμβούλιο θα αποφασίσει για την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας».
Μια τοποθέτηση που την εκλαμβάνουμε ως σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και μακάρι να ζητούταν η γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου και για άλλα ζητήματα, ώστε οι τοπικές κοινωνίες πολλές φορές να μην βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων.
Κι αυτό διότι κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Μεσολογγίου ο δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστοπουλος αλλά και παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης ούτε καν έθεσαν ζήτημα έδρας.
Απλά επανέλαβαν στον κ. Στυλιανίδη παλαιότερο αίτημα για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής θεωρητικής κατεύθυνσης που θα υπάγεται στο υπό ίδρυση πανεπιστήμιο και το οποίο αίτημα είχε υιοθετηθεί από την κ. Γιαννάκου.
Επομένως, εύλογα μας δημιουργούνται ερωτηματικά, για την ερμηνεία «περί πόλωσης» που δίνεται στην τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί που την "υπαγορεύουν".
Καθώς σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε την αυτονόμηση της λειτουργούσας Πανεπιστημιακής Σχολής στο Αγρίνιο (σ.σ. υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) - με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση και τετάρτου τμήματος σ’ αυτή από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος- αφού έτσι πληρείται η βασική προϋπόθεση - λειτουργία δυο σχολών με τουλάχιστον δυο τμήματα η κάθε μια – για την σύσταση ανεξάρτητου πανεπιστημίου.
Επίσης αναφορικά με την ονομασία, δηλαδή "Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας", αυτή έχει προταθεί με παλαιότερη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας (σ.σ. επί θητείας Σταμάτη).
Κατά την άποψη μας η αποφυγή από τον κ. Στυλιανίδη να ανακοινώσει την έδρα – που αυτονόητα, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, είναι η πόλη του Αγρινίου – το μόνο που εξυπηρετεί είναι μικροκομματικά συμφέροντα και μόνο, που εντάσσονται στο παιχνίδι των εντυπώσεων αφού «αναγκάζει» το νομάρχη Θύμιο Σώκο να τοποθετηθεί στο θέμα…
Επομένως για εμάς, η «φιλολογία» που αναπτύχθηκε αποτελεί μάλλον «πολύ κακό για το τίποτε»…και έτσι κρατάμε ως θετικό από την σημερινή επίσκεψη Στυλιανίδη στην Αιτωλοακαρνανία, το γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για αυτόνομο Πανεπιστήμιο, το οποίο για να το δούμε σε πλήρη ανάπτυξη θα περάσουν αρκετά χρόνια…

Υ.Γ. 1. Όσοι δεν είναι από την Αιτωλοακαρνανία και διάβασαν τις παραπάνω γραμμές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ικανοποίηση, ενός από τα κορυφαία αιτήματα που έχουν τεθεί από τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας…

2. Ίσως κάποιοι από το χώρο της αντιπολίτευσης να μην περίμεναν την ανακοίνωση του κ. Στυλιανίδη για ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών, για αυτόνομο πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και προφανώς να αναζητούν τρόπους "σκίασης" των όποιων θετικών εντυπώσεων αφήσει αυτή η ανακοίνωση.