Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Έντονη αντίδραση Μοσχολιού για την μη ανακοίνωση της έδρας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας


"Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Υπουργός ερχόμενος στο Αγρίνιο θα αναφερόταν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί για την πορεία και την ιστορία του Πανεπιστημίου Αγρινίου.

Δηλαδή για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου που έχει ιδρυθεί από το 1985 στην πόλη μας, που λειτουργεί εδώ και είκοσι χρόνια, με υπηρεσίες, με πανεπιστημιακό και διοικητικό προσωπικό, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά τμήματα, με υποδομές και με πάνω από 1500 φοιτητές.

Αντί αυτού ο κ. Υπουργός ενέπαιξε ολόκληρη την τοπική κοινωνία «ανακαλύπτοντας» από το πουθενά ζήτημα με την έδρα του Πανεπιστημίου, μεταθέτοντας την ευθύνη γι αυτό στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η έδρα του Πανεπιστημίου δεν έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από τους πλέον πολέμιους της περιοχής του Αγρινίου. Άρα λοιπόν ο κ Υπουργός η δεν ενημερώθηκε σωστά και από τους κατάλληλους ανθρώπους ή ακόμη χειρότερα ήρθε στην Αιτωλ/νία για να δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Ειδικά ο Υπουργός Παιδείας ως εκ του ρόλου του, οφείλει στις επισκέψεις του να διδάσκει και να βοηθά στην σύγκλιση των απόψεων γύρω από τα θέματα της εκπαίδευσης και όχι να δημιουργεί πόλωση για εξυπηρέτηση και μόνο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Θεωρώ λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός διέπραξε ατόπημα αμφισβητώντας την έδρα του Πανεπιστημίου.

Τα Πανεπιστήμια και τις έδρες τους δεν τα ιδρύουν ούτε τα Δημοτικά ούτε τα Νομαρχιακά Συμβούλια, παρά μόνο με πολιτική απόφαση η εκάστοτε κυβέρνηση».
Με αυτή τη δήλωση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στο Δημαρχείο Αγρινίου.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν το θέμα της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Αγρινίου, η δημιουργία υποδομών για την Πανεπιστημιούπολη καθώς και το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στο θέμα της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι μετά την ίδρυση του τετάρτου τμήματος επιβάλλεται να οριστεί άμεσα η Διοικούσα Επιτροπή η οποία θα αναλάβει την ευθύνη διοίκησης και ανάπτυξης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου,

«Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί ο κ. Καραμανλής την πόλη μας το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο να είναι στο φάκελο των πεπραγμένων και όχι των υποσχέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχολιός.

Στο θέμα των υποδομών στην παραχωρηθείσα έκταση του παλαιού (178) στρέμματα ο Δήμαρχος Αγρινίου ενημέρωσε τον κ. Στυλιανίδη ότι από το Δήμο Αγρινίου έχει εκπονηθεί η ρυμοτομική μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.

«Προτείνουμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 της κατασκευής τουλάχιστον δύο κτιρίων για τη στέγαση των τριών υπαρχόντων τμημάτων και την εξασφάλιση ποσού 24.000.000 ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του έργου.»

Τέλος σε ότι αφορά τις υποδομές το κτιριακό πρόβλημα στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση ο κ.Μοσχολιός παρουσίασε στον Υπουργό Παιδείας αναλυτικά στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό της πόλης, τα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει ο Δήμος Αγρινίου προτείνοντας την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης.