Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Ξεκινά αύριο η μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή της αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η Ναύπακτος «επιστρέφει» 500 χρόνια πίσω, στο 1571, και ξαναβρίσκει το μεσαιωνικό της μεγαλείο σε μία μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή και συμπαραγωγή της αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το τριήμερο 17 - 18 και 19 Οκτωβρίου 2008.

Ιππότες με μεσαιωνικές στολές και όπλα εποχής, γαλέρες, βενετσιάνικες γόνδολες, κανόνια, από Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Αυστρία, και Κροατία θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Ευρωπαίων επισκεπτών που θα έχουν την τύχη να επισκεφτούν την Ναύπακτο αυτό το Σαββατοκύριακο.
Κάθε χρόνο, η Ναύπακτος γιορτάζει την μεγαλειώδη και ιστορική νίκη της Ιεράς Χριστιανικής Συμμαχίας, του τότε Ενωμένου Ευρωπαϊκού στόλου (Ισπανίας, Βενετίας, Βατικανό) με την συμμετοχή της Μάλτας, της Αυστρίας και της Κροατίας, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, κατά του Οθωμανικού στόλου. Γεγονός που επηρέασε τόσο την Ευρωπαϊκή όσο και την ιστορία και τις εξελίξεις της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ο Δήμος Ναυπάκτου, μετά τον περσινό μεγαλειώδη εορτασμό, συνεχίζει και φέτος να μεταμορφώνει και να εξελίσσει το ύφος και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων.
Σε μια νέα προοπτική συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δήμος Ναυπάκτου, καθιερώνει πολιτιστικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και σύμπραξη των λαών που συμμετείχαν το 1571, στην ιστορική για την Ευρώπη, ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto). Στις εκδηλώσεις φέτος, θα συμμετάσχουν πολυπληθείς καλλιτεχνικές και ιστορικές αντιπροσωπείες από την Ισπανία, Ιταλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Αυστρία σ ένα πολιτιστικό και ιστορικό τριήμερο, με αποκορύφωμα το Σάββατο το βράδυ στις 8 η ώρα.

Συγκεκριμένα τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους :

- Το ιστορικό σκάφος της Βενετίας “Gonodollone” με το πλήρωμα εποχής.
- Η φημισμένη ομάδα (IN GUARDIA) των ιπποτών της Μάλτας
- Η πασίγνωστη Βενετσιάνικη ομάδα ιστορικών αναπαραστάσεων CERS, που κάθε χρόνο συμμετέχει στις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις της πόλης.

Στο πολιτιστικό και μουσικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν:

- Το Διάσημο μεσαιωνικό Αυστριακό κουαρτέτο «Dulamans Vröudenton» από το Σάλτσμπουργκ.
- .Η αναγεννησιακή χορωδία «Faroski Kandaturi” (The Faros’ Cantors) από το νησί HVAR, και την πόλη Stari Grad - Faros κτισμένη το 384 π.Χ. από Έλληνες της Πάρου.
- Η Παλαιά Φιλαρμονική ορχήστρα της Κέρκυρας.

Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν με τις ομιλίες τους και καταξιωμένοι ιστορικοί, καθηγητές όπως η διάσημη Ελληνίδα κα Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο ε. α. Αντιναύαρχος του Ισπανικού στόλου ENRIQUE LECHUGA, ο ιστορικός Σπύρος Λαζαρόπουλος και η καθηγήτρια Ph. D. Από την Κροατία κα Nada Fiskovic.
Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)