Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Θύμιος Σώκος: "Οφείλουμε αυτό το περιβάλλον, που μας κληροδότησε ο θεός και η φύση, να το παραδώσουμε καλύτερο και όχι χειρότερο στα παιδιά μας"

Από τα πλέον θετικά γεγονότα της εβδομάδας που τελειώνει ήταν η τελετή εγκαινίων του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, ενός έργου με τεράστια περιβαλλοντική σημασία το οποίο εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείρηση των στερεών αποβλήτων της Αιτωλοακαρνανίας.
Για τον σχεδιασμό αυτός εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και κυρίως υπήρξε συνεργασία ουσιαστική και τυπική όλων των βαθμίδων της Διοίκησης «χωρίς κομματικές παρωπίδες».
Η εξέλιξη αυτή η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δηλαδή σίγουρα μας ικανοποιεί όμως επιβάλλεται να συνεχισθεί και για άλλα θέματα…
Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε στην ομιλία του και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και την οποία αξίζει να διαβάσετε:
«Βρισκόμαστε στα εγκαίνια ενός μεγάλου για την περιοχή μας έργου.
Ενός έργου ζωής, χρήσιμου για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Η προσπάθεια για να έχουμε ένα αναβαθμισμένο και προστατευμένο περιβάλλον στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει βάθος χρόνου.
Η πρώτη μελέτη για Χ.Υ.Τ.Α. έγινε το 1985
με τη συμμετοχή των τότε πολλών κοινοταρχών, του τότε νομάρχη, των εκπροσώπων της πολιτείας και των πολιτών. Είχαν οριστεί τότε στην Αιτωλοακαρνανία εννέα Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Τα χρόνια περάσανε και το μόνο που καταφέραμε ήταν να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κυρίως ο λαός, ότι χρειαζόμαστε σωστή ορθολογική διαχείριση και των στερεών αποβλήτων, γιατί στο θέμα των υγρών αποβλήτων η χώρα αλλά και η Αιτωλοακαρνανία είχε και έχει καλούς δείκτες.
Τα στερεά απόβλητα ήταν το μεγάλο ζήτημα για την κεντρική εξουσία, για τις τοπικές αρχές αλλά και για την κοινωνία.
Υπήρξε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. Με τη συνένωση των κοινοτήτων σε βιώσιμους δήμους τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν περισσότερο και μπορέσαμε να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε καλύτερα σε συνεργασία με την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Συνειδητά, οι δήμαρχοι με την Τ.Ε.Δ.Κ., με τους αιρετούς νομάρχες τον κ. Βαϊνά, τον πρώτο αιρετό νομάρχη και τον προκάτοχό μου τον κ. Σταμάτη, τους συνεργάτες του και τον αρμόδιο τότε αντινομάρχη κ. Γεροπάντα, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε έναν άθλο. Να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία.
Ο Χ.Υ.Τ.Α. Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής είναι το 2ο έργο που ολοκληρώνεται, μετά τον Χ.Υ.Τ.Α. Μεσολογγίου. Σε λίγους μήνες θα ολοκληρώσουμε τον μεγάλο Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου που θα καλύψει τις ανάγκες ταφής των απορριμμάτων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου και των άλλων δήμων. Ενώ σε λίγες μέρες δημοπρατείται και ο Χ.Υ.Τ.Υ. της Παλαίρου.
Οφείλω σε εσάς κ. Υπουργέ ευχαριστίες και συγχαρητήρια, γιατί επί ημερών σας ολοκληρώνεται ένα σημαντικό σχέδιο, το οποίο γνωρίζω πολύ καλά ότι το υπερασπιστήκατε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε αυτή την ευθύνη.
Είναι γεγονός ότι σε αυτό το ζήτημα υπήρξε καλή συνεργασία της αυτοδιοίκησης του Α΄ και του Β΄ βαθμού.
Οφείλω επίσης ένα ευχαριστώ και πρέπει να μνημονεύσω τους προηγούμενους Γενικούς Γραμματείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον κ. Παπαδημητρίου, τον κ. Μπελιβάνη, τον κ. Παπατσάκωνα, τον κ. Καββαδά και βεβαίως τον νυν Περιφερειάρχη τον κ. Σπυρίδωνα, γιατί στην υπόθεση να πάνε μπροστά έργα σημαντικά για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τους στόχους ανάπτυξής μας, συζητήσαμε, συνεργαστήκαμε και δεν δίστασαν να κάνουνε τις επιλογές που έπρεπε.
Συγχαίρω και ευχαριστώ, ακόμη, τον πρώην Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Γιάννη Νταουσάνη, του οποίου η συμβολή στο έργο ήταν καθοριστική.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, που στηρίξανε αυτό το έργο και βεβαίως τον ανάδοχο. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που τα έργα αυτά τελειώνουν εντός προθεσμίας. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμα άθλο στην προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτό τον νομό, τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας αλλά και τον δυσκολότερο.
Ζήτησα κ. Υπουργέ να συνεχιστεί κανονικά η χρηματοδότηση των έργων περιβάλλοντος του νομού. Έλαβα προχθές θετική απάντηση στο αίτημά μας να μην διακοπεί η χρηματοδότηση των έργων.
Η περιοχή στην οποία γινόταν η εναπόθεση απορριμμάτων της Ναυπάκτου είναι ίσως ένα από τα πιο προνομιούχα τμήματα για τους στόχους ανάπτυξης που έχουμε θέσει για την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.
Ολοκληρώνουμε με γοργούς ρυθμούς και αυτό το έργο, όπως επίσης ολοκληρώνουμε και το έργο της αποχέτευσης Ναυπάκτου. Άρα η περιοχή της Ναυπάκτου έχει πλέον ένα σύστημα υποδομών, που την οδηγούν με ασφάλεια στην ανάπτυξη που έχει επιλέξει. Στην τουριστική αξιοποίηση των πολλών και μεγάλων δυνατοτήτων που έχει αυτός ο τόπος.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ζητήσω και εγώ με την σειρά μου αυτό που ο κ. Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Βλαχομάνδρας είπε. Η Βλαχομάνδρα δεν είναι ο χώρος στον οποίο εναποθέτουμε τα απορρίμματά μας.
Η ευρύτερη περιοχή της Βλαχομάνδρας πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένας χώρος όπου εδώ ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου χρόνια οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και σήμερα έχουμε την μοναδική ίσως πίστα, γιατί κατέρρευσε η πίστα στην Κόνιτσα, κανόε-καγιάκ.
Με βάση λοιπόν το ποτάμι και την δραστηριότητα αυτή θα πρέπει η Βλαχομάνδρα να οργανώσει καλύτερα το χώρο της, προκειμένου να πολλαπλασιάσει τις επενδυτικές της δυνατότητες.
Για αυτό σας παρακαλώ στο αίτημα του Προέδρου να ανταποκριθείτε και με το παραπάνω και να δούμε τούτη την περιοχή σαν ένα τόπο προορισμού, για πολύ σημαντικές δραστηριότητες στον Τουρισμό και ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που αυτό είναι και το καλύτερο και το ασφαλέστερο μέλλον.
Κύριε Υπουργέ επειδή υπάρχει εκτίμηση από την μεριά μου στο πρόσωπό σας, στην προσπάθεια που κάνετε και στο έργο σας και θέλω να πιστεύω ότι είναι αμοιβαία η εκτίμηση, θέλω να σας υποβάλω εκ νέου το αίτημα.
Είμαστε έτοιμοι
, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα, για να τύχουμε της αρωγής της πολιτεία μέσω του Ε.Σ.Π.Α. για τη δημιουργία, στην Αιτωλοακαρνανία, του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής των Απορριμμάτων.
Θα είναι μια απολύτως σωστή επιλεγμένη με άριστα κριτήρια, απόφασής σας, σε ένα νομό πρωτοπόρο στα έργα περιβάλλοντος. Εδώ θα κάνουμε απόσβεση από την πρώτη μέρα γιατί θα έχουμε σε ένα περίπου χρόνο τέσσερα ΧΥΤΑ σε λειτουργία. Δεν ξέρω αν το έργο αυτό θα το εξαγγείλετε κάπου αλλού, που δεν έχουν χωροθετήσει καν και δεν υπάρχει και η αποδοχή ακόμα για τέτοια έργα. Σας παρακαλώ λοιπόν να δείτε με τα κριτήρια που μας έχετε πείσει ότι πολιτεύεστε το αίτημά μας αυτό.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και εγώ προσωπικά παρέχουμε την βοήθεια μας και την συμπαράστασή μας σε έργα τα οποία είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, δηλαδή του Α΄ βαθμού. Σήμερα παραδίδουμε αυτό το έργο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει άψογα.
Κύριε Δήμαρχε, παραλαμβάνοντας αυτό το έργο αναλαμβάνετε και μια μεγάλη ευθύνη. Να το λειτουργήσετε με τρόπο άψογο, βιώσιμο και σύμφωνα με τους κανόνες. Και νομίζω ότι έχετε την διάθεση. Φαντάζομαι ότι θα έχετε και την συμπαράσταση και των υπολοίπων δημάρχων.
Θέλω κυρίως να ευχαριστήσω τους κατοίκους της περιοχής, όλους όσους συνέβαλαν για αυτό το έργο, αυτούς που εργάστηκαν εδώ και απέκτησαν και εμπειρία.
Οφείλουμε αυτό το περιβάλλον, που μας κληροδότησε ο θεός και η φύση, να το παραδώσουμε καλύτερο και όχι χειρότερο στα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ».