Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων:Εκατοντάδες Επιχειρήσεις «πλημμύρισαν» τις Βρυξέλλες


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας
Παναγιώτης Τσιχριτζής

εκπροσώπησε τη Δυτική Ελλάδα


Πάνω από 750 επιχειρηματίες, άνδρες και γυναίκες, όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας και μεγέθους επιχείρησης που προέρχονται από 45 Ευρωπαϊκές Χώρες, είχαν την ευκαιρία να είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια μέρα, συζητώντας και ψηφίζοντας σε μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που βρίσκονται πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων, πρόσωπο με πρόσωπο με Προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Eπιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία των σημαντικότερων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Τύπου. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Γκερτ Πούτερινγκ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνάντησε εκατοντάδες επιχειρηματίες που πλημμύρισαν το Ημικύκλιο των Βρυξελλών για την συνεδρίαση του πρώτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων: «Εφόσον προεδρεύω σε Πλήρης Συνεδριάσεις, δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς ανθρώπους σ' αυτό το χώρο».
Ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρρόσο, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Ερβέ Νοβελλί, ο Γάλλος Κρατικός Γραμματέας υπεύθυνος εμπορίου, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση, επισήμαναν τις προτεραιότητες των αντίστοιχων συμβουλίων για τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη οικονομική αναταραχή και στην εφαρμογή της Δράσης των Μικρών Επιχειρήσεων για την Ευρώπη.
Πράγματι, η συνεχώς αυξανόμενη κρίση ήταν κυρίως στο νου των συμμετεχόντων, και με τις ψήφους τους τα μέλη του κοινοβουλίου εξέφρασαν την άποψη ότι τα κύματα της κρίσης ήδη αρχίζουν να εξαπλώνονται στην κοινωνία των επιχειρήσεων.

Αλλά εκτός από την οικονομική κατάσταση, οι επιχειρηματίες συζήτησαν κάποια θέματα κλειδιά που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, όπως το διεθνές εμπόριο, οι κλιματικές αλλαγές και οι δημογραφικοί έλεγχοι.
Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των περιφερειών της Ευρώπης αλλά κυρίως η ψήφος τους στις ειδικές ψηφοφορίες έδειξαν και την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τη διάθεσή του για έξοδο από την κατάσταση κρίσης που έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία. Και σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να μπαίνει ως προτεραιότητα η βιωσιμότητα των Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο Πιέρ Σιμόν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι απόψεις μιας ατομικής επιχείρησης, ιδιαίτερα μιας μικρής ή μικρομεσαίας, είναι εύκολο να αγνοηθούν, αλλά οι πάνω από 750 επιχειρηματίες που μαζεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων μετέδωσαν τις ανησυχίες των 23 εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, έτσι η συγκεντρωτική τους επίδραση είναι τεράστια. Οι διαμορφωτές της Πολιτικής πρέπει να παρατηρήσουν τις ανησυχίες τους και να συνεργαστεί στενά μαζί τους στο να βρεθούν λύσεις ώστε η Ευρώπη να βγει από το τέλμα και να ανταγωνιστεί παγκόσμια.»

Το Ευρωπαϊκό Επιμελητήριο και το δίκτυό του των Εμπορικών Επιμελητηρίων έχει ήδη μεταβιβάσει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων στη Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει δε να το κάνει σε όλα τα μελλοντικά φόρα συζητήσεων, για να βεβαιωθεί ότι οι απόψεις των επιχειρηματιών θα ακουστούν.


Ψηφοφορίες και συμπεράσματα
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων ήταν οι ψηφοφορίες στα επιμέρους θέματα που στην πραγματικότητα έδωσαν και τα συμπεράσματα του συνεδρίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως μας τα αποτύπωσε και ο ενεργά συμμετέχων σε αυτά κ. Τσιχριτζής πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Το 90% ψήφισε πως η απουσία μιας Κοινοτικής Ευρεσιτεχνίας στοιχίζει στις επιχειρήσεις ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό ψήφισε ότι οι ΜΜΕ πρέπει να μπουν και σε άλλες αγορές συμπληρωματικά των εθνικών. Ακόμη το 76% ψήφισαν υπέρ μιας μεταναστευτικής πολιτικής που βασίζεται σε αληθινές οικονομικές ανάγκες βάση του σχεδίου της μπλέ κάρτας. Στα περιβαλλοντικά θέματα σχεδόν το 70% απάντησε θετικά για θέσπιση περιβαλλοντικών κριτηρίων και λογιστικού ελέγχου ενέργειας αλλά η πλειοψηφία απέρριψε τη μονομερή θέσπιση παραπάνω στόχων μείωσης αερίων χωρίς να δεσμευτούν και οι άλλες οικονομίες. Σε ότι αφορά τώρα τις ΜΜΕ τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: Το 81% των συμμετεχόντων ζήτησαν να καταργηθούν οι πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών επιχειρήσεων, το 94% δήλωσε ότι θα βοηθούσαν τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείσουν το χάσμα ικανοτήτων και να προάγουν επιχειρηματική νοοτροπία, ενώ πάνω από 60% θα ήθελε να συμβάλει στη δημιουργία στην κοινή σταθερή βάση Φόρου Εισοδήματος για τη Ευρώπη.
Τέλος στη διάρκεια της αξιολόγησης της σημερινής κρίσης οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών από όλη την Ευρώπη εξέφρασαν(ποσοστό 66%)φόβους για την υπάρχουσα κρίση και πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τους αυστηρούς όρους δανεισμού μη έχοντας εύκολη πρόσβαση σε πίστωση.
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της διάσκεψης παρουσιάστηκε έρευνα με τις προσδοκίες του Παγκόσμιου Επιμελητηρίου για το 2009 ενώ Επιμελητήρια από τον υπόλοιπο κόσμο συζήτησαν για την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τις τάσεις και τις ευκαιρίες σε περιοχές συνεργασίας με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.