Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας

Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα για τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και νέα επενδυτικά εργαλεία σε παραδοσιακούς και σύγχρονους κλάδους ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Μαζί με το πρόγραμμα στήριξης 20.000 επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», που ξεκινά το Σεπτέμβρη, συνδυάζονται νέα προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία (εγγυήσεις, επενδυτικά δάνεια και προχρηματοδότηση των εξαγωγών), που ξεκινούν ήδη από το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου.



Με αφορμή τα νέα αυτά προγράμματα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της Ελληνικής επιχείρησης για να βρει πρόσβαση στη ρευστότητα. Προωθούμε νέα προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.»
Τα προγράμματα αυτά αφορούν:
             Στην παροχή χαμηλότοκων δανείων μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)
             Στην παροχή εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, ώστε να μπορούν να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις
             Στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων διαφόρων οργανισμών, όπως με το παράδειγμα του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Προϊόντων (ΟΕΑΠ)
Πέρα από αυτά τα άμεσα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, προωθούνται και άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Τέτοια μέτρα είναι:
             Η εκμετάλλευση νέων χρηματοδοτικών ταμείων, όπως το Εξοικονομώ κατ’ οίκον, το Ταμείο επιχειρηματικότητας και το Jeremie
             Η δημιουργία μιας επενδυτικής τράπεζας, η οποία θα στηρίζει τις επενδύσεις, λειτουργώντας στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων και προδιαγραφών.
«Με όλα τα παραπάνω εισάγουμε μια σειρά μέτρων για να στηρίξουμε την επιχείρηση, να ανορθώσουμε την οικονομία. Αυτή είναι η αναπτυξιακή μας πολιτική, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο.», συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης.