Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Θ. Μωραΐτης: «Η πορεία του ΕΣΠΑ είναι εθνικός στόχος»


«Η πορεία του ΕΣΠΑ είναι εθνικός στόχος» τόνισε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κώστα Αϊβαλιώτη.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή της απάντησής του στην κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση το 2009 με το Γ’ ΚΠΣ να είναι στη μέση και το ΕΣΠΑ, να παρουσιάζει την εξής θλιβερή εικόνα:
             Οι εντάξεις έργων ήταν στο 10,7%
             Συμβασιοποιήθηκε το 5,8%, δηλαδή τα μισά από αυτά που εντάχθηκαν
             Και υλοποιήθηκε μόνο το 3,1%
«Αν αναλογιστείτε ότι η πλειοψηφία του ποσού αυτού αφορούσε σε προκαταβολές που έλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, τότε επί της ουσίας παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, για να παραθέσει στοιχεία, σχετικά με την σημερινή πορεία του ΕΣΠΑ: «Μετά από 20 μήνες, με δυσκολίες, σε μια συγκυρία που όλοι γνωρίζετε ποια ήταν, καταφέραμε:



             Να πάμε τις εντάξεις έργων στο 75% δηλαδή 7 φορές παραπάνω από αυτό που παραλάβαμε
             Συμβασιοποιήθηκε το 44,6% δηλαδή 9 φορές περισσότερο από αυτό που παραλάβαμε
             Και υλοποιήθηκε το 22,04% δηλαδή 7 φορές παραπάνω από αυτό που παραλάβαμε.»
Στη συνέχεια ο κ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
«Είναι μια συμφωνία που θα’ λεγα ότι αλλάζει εποχή για το ΕΣΠΑ και το καθιστά ευέλικτο, δυναμικό και πάνω απ’ όλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κρίσης, της οικονομίας και της κοινωνίας.» τόνισε, για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα πλέον έχει εμπεδώσει μια νέα εικόνα αξιοπιστίας.
Με την συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής, δίνεται λύση στο πρόβλημα τα απαλλοτριώσεων στα μεγάλα οδικά έργα, τίθεται νέο σχέδιο για την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ και τέλος επιτεύχθηκε η προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην δευτερολογία του ο υφυπουργός παρέθεσε τις δέκα σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν , ώστε το ΕΣΠΑ να μπει στο κέντρο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
 «Είναι βαθιά μας η πίστη, ότι εμείς πρώτοι πρέπει να αναλαμβάνουμε δυναμικά την πρωτοβουλία και να αλλάζουμε. Να μπαίνουμε πρώτοι στην μάχη, στην πρόκληση των αλλαγών. Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία και αλλάζουμε το ΕΣΠΑ Πιστεύουμε λοιπόν ότι με όλο αυτό το νέο πλαίσιο μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Και βέβαια όλα αυτά με απολογισμό, με λογοδοσία, με πλήρη διαφάνεια», σημείωσε ο υφυπουργός, για να ολοκληρώσει την δευτερολογία του τονίζοντας με έμφαση ότι: « Η λέξη κλειδί δεν είναι  η απορρόφηση. Αρκετά κόλπα παίχτηκαν, αρκετά ψέματα ειπώθηκαν , αρκετά χρήματα χάθηκαν στο όνομα της απορρόφησης. Για εμάς η λέξη κλειδί είναι πλέον η υλοποίηση και μόνο η υλοποίηση!»