Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: Με 4,4 εκατ ευρώ χρηματοδοτούνται οι εργασίες επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής


Την χρηματοδότηση εργασιών επέκτασης του ΧΥΤ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» μέσω της σχετικής εκχώρησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για τον ΧΥΤ Παλαίρου που βρίσκεται στη θέση «Κακοπετριά» στο Δήμο  Ακτίου Βόνιτσας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (εξυπηρετεί τους Δήμους Ακτίου Βόνιτσας και Ξηρομέρου) και θα υποδεχθεί τα υπολείμματα από τη Μονάδα Προεπεξεργασίας, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜοΠΑΚ) απορριμμάτων του Δήμου Λευκάδας, όπου σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ της Δυτικής Ελλάδας θα επεξεργάζονται και τα απορρίμματα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.




Το νέο έργο που δρομολογείται είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει έργα επέκτασης του ΧΥΤ 3ης Γ.ΕΝ. Αιτωλοακαρνανίας με τρία νέα κύτταρα, συνολικής χωρητικότητας 480.000 τόνων στερεών αποβλήτων και αφορά μεταξύ άλλων τη στεγάνωση του πυθμένα και των πρανών και άλλες τεχνικές εργασίες με τις οποίες επιτυγχάνεται  η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της υφιστάμενης δεξαμενής στραγγισμάτων και δίνεται η δυνατότητα σταδιακής επεξεργασίας των συσσωρευμένων στραγγισμάτων από πλημμυρικά φαινόμενα, αποτρέποντας την ανακυκλοφορία τους στο σώμα του ΧΥΤ ως ανεπεξέργαστα.

Τα έργα αναβάθμισης της εκροής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων περιλαμβάνουν Χαλικοδιυλιστήριο, Μονάδα Υπερδιήθησης και Μονάδα Αντίστροφης Ώσμωσης. Στο ίδιο έργο έχουν συμπεριληφθεί  υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την έντεχνη παρακολούθηση των έργων επέκτασης του ΧΥΤ λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου.