Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση από την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών για την εκτροπή του Αχελώου


Από την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου ποταμού:
«Ο ποταμός Αχελώος το διαχρονικό σύμβολο του νερού και της γονιμότητος, όπου στις όχθες του αναδείχθηκαν πλήθος αρχαίων πόλεων και συγκεκριμένα από την δεξιά του όχθη ο Στράτος, η Σαυρία, η Μητρόπολη, οι Οινιάδες και από την αριστερή του όχθη το παλιόκαστρο Σπολάιτας, η Αρσινόη, η Κωνώπη, η Ιθωρία, το Παιάνιον για μιά ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα.
H ανακοινωθείσα στον τύπο, πρόσφατη μονομερής σύσκεψη Κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς παράγοντες της Λάρισας προσπαθεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο και να αφυπνίσει μνήμες περί εκτροπής του Αχελώου.

Έξι χρόνια μετά την τελευταία απόφαση του ΣΤΕ  (2014), ξαναζεσταίνεται ένα έργο που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το πνεύμα της απαραίτητης αειφορίας.
Κάποιοι ίσως έντεχνα ξεχνούν, ότι οι εποχές της κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων έχει περάσει και δεν βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το σπουδαιότερο λησμονούν, ότι ο Αχελώος και κυρίως το δέλτα του είναι αρμονικά δεμένος με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού-Εχινάδων Νήσων. Μιά περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή της Χώρας μας που αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση Λιμνοθάλασσα της Μεσογείου.

Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων θα έπρεπε να είχαν δρομολογήσει μικρά έργα αντιμετώπισης του αρδευτικού κυρίως προβλήματος της Θεσσαλίας και του κάμπου της αλλά και άλλων περιοχών με την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης κάτι που σχεδιάζουν και πράττουν με απόλυτη επιτυχία άλλες Χώρες της Μεσογείου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για οποιαδήποτε πρόταση εκτροπής του Αχελώου για τους επιστημονικούς λόγους που δεν έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.

Η Ένωσή μας θα παρακολουθεί το όλον ζήτημα και θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο όχι με γνώμονα τοπικά συμφέροντα αλλά με καθαρά επιστημονικές απόψεις στην προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε περιβαλλοντικά την πλούσια εθνική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας.»