Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Επιτέλους "πράσινο" φως για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι! Ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου (VIDEO)


Με  ομόφωνη απόφασή του, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου της ολοκληρωμένης ανάπλασης του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Θανάση Μαυρομμάτη.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,35 εκ. € και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας, δηλαδή από ίδιους πόρους, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής για την ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής - που κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα από τα κορυφαία και δημοφιλή αξιοθέατα της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο -  καθώς όπως τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης σε παρατηρήσεις των περιφερειακών συμβούλων Ν. Μπαλαμπάνη και Κ. Κούστα σύντομα θα δημοπρατηθούν τα  παράλληλα έργα για τις γέφυρες του δρόμου και θα γίνει προσπάθεια και για υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, ώστε η παρέμβαση να γίνει ολοκληρωμένα.
Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση του θέματος δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος του δήμου Μεσολογγίου ή φορέα της περιοχής για την έκφραση τυχόν παρατηρήσεων ή επιπλέον προτάσεων για μια τόσο σημαντική παρέμβαση που πρόκειται να γίνει στην περιοχή.
Σύμφωνα με την περίληψη της τεχνικής περιγραφής του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται: «Το έργο « ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ»  αφορά στην ανάπλαση οδού αναψυχής μήκους 3,8 χλμ που με αφετηρία τη πόλη του Μεσολογγίου διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και καταλήγει στη περιοχή της Τουρλίδας. Η οδός αποτελεί τμήμα της πρωτεύουσας Επαρχιακής Οδού 01 και αναπτύσσεται σε νησίδα πλάτους 14,7 – 17 μ.




Σε παλαιότερη ημιτελή παρέμβαση προ 20 ετών, διαπλατύνθηκε η νησίδα , κατασκευάσθηκε λωρίδα ποδηλατοδρόμου και δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων κατά μήκος της οδού. Η ευθυτενής χάραξη της οδού και το πλάτος της συνηγορούν σε ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων που δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της ως δρόμου αναψυχής.
Με τη παρέμβαση της ανάπλασης προβλέπεται η ανάδειξη - αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλάτους της νησίδας για ήπια μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων με ενδιάμεσους σταθμούς που θα περιλαμβάνουν στέγαστρα – χώρους ανάπαυσης και παρατηρητήριο. Η οδός θα διατηρηθεί με κατάλληλες κυκλοφοριακές προσαρμογές για την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες