Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Ο Κώστας Καραγκούνης στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Πολωνία για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς


Στις εργασίες διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε ο οργανισμός European Jewish Association για τον αντισημιτισμό στην Κρακοβία της Πολωνίας, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, συμμετείχε  ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την Νέα Δημοκρατία, Κώστας Καραγκούνης. Ο κ.Καραγκούνης είχε το ρόλο συντονιστή σε συζήτηση με θέμα τη σημασία της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η βουλευτής Α' Αθηνών και πρώην υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, και ο βουλευτής Β’ Πειραιώς, Δημήτρης Μαρκόπουλος.Ο Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα βοήθησε τα μέγιστα ώστε να αναδειχθούν τα βαθύτερα αιτία του Ολοκαυτώματος, να διατηρηθούν αναλλοίωτα στη συλλογική μνήμη οι θηριωδίες εναντίον των Εβραίων και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης σε κάθε χώρα που θα δίνει έμφαση στην παιδεία. Επίσης ανέφερε τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αυτό.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως «χρέος κάθε ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους είναι να διαμορφώσει μία εκπαιδευτική πολιτική, σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, που θα αντιτάσσεται σε κάθε μορφή ρατσιστικής ρητορικής και μίσους». 
Τέλος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ως πρώην δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ΜΜΕ να εντείνουν τον αγώνα κατά των στερεοτύπων που τροφοδοτούν τον ρατσισμό. 
Η ελληνική αντιπροσωπεία υπήρξε η μεγαλύτερη, σε μια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνδέσμου με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται στην ανάγκη καταπολέμησης του Αντισημιτισμού που δυστυχώς υπάρχει ακόμη και είναι ισχυρός και στην Ελλάδα. 
Συμμετέχοντες μεταξύ άλλων ήταν οι:
Antonio Tajani, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mairead McGuiness, Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Judit Varga, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, ο Wolfgang Sobotka, Υπουργός Εσωτερικών Αυστρίας, ο Muller-Rosentritt, Βουλευτής στη Γερμανική Βουλή, ο H.E. JanJambon, Υπουργός και Πρόεδρος της Φλαμανδίας.
Χαιρετισμό μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυναν οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κνεσσετ, Γιούλι Εντελστάιν.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπιργκενάου.