Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

800 τόνοι νεκρών ψαριών ανασύρονται από τον Αμβρακικό

Στην περιοχή του Αμβρακικού (όρμος Κατσούλη) βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση, που οργανώθηκε και υλοποιείται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την ασφαλή για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία ανάσυρση, μεταφορά και υγειονομική ταφή, των εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Η κλίμακα της επιχείρησης, που μέχρι χθες το απόγευμα εκτελείτο με απόλυτη επιτυχία, είναι τεράστια.Αντίστοιχο φαινόμενο θανάτου τόσο μεγάλου αριθμού ψαριών μέσα σε χρόνο ελάχιστων ωρών, δεν έχει συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρχε εμπειρία χρήσης αντίστοιχων τεχνικών μέσων και διαχείρισης των νεκρών ψαριών. Σε διάστημα 24 ωρών έγινε, εκτός από τον προσδιορισμό της αιτίας, που προκάλεσε το φυσικό αυτό φαινόμενο, η επιλογή των τεχνικών μέσων ανάσυρσης των νεκρών ψαριών και η διαδικασία απομάκρυνσης και υγειονομικής ταφής.

Στο χώρο εργάζονται ισχυρότατα πλωτά συστήματα άντλησης και ανάσυρσης, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μεγάλων ναυτικών ατυχημάτων (ναυάγια, περιπτώσεις μεγάλων ρυπάνσεων, κλπ).

Η επιχείρηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, με αναμενόμενο αποτέλεσμα ο Αμβρακικός και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη περιοχή να βγει αλώβητη, η δε προσπάθεια, να αποτελέσει μια θετική εμπειρία διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης.