Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε μήνυμα της Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Στις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών προστέθηκαν ουσιώδεις παρεμβάσεις εκπροσώπων της Βουλής, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαϊα, εκπροσώπων φορέων, αλλά και απλών πολιτών που φώτισαν όλες τις παραμέτρους της προστασίας της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ως ενός από τους 400 περίπου υγρότοπους σπάνιας ομορφιάς και βιοποικιλότητας που διαθέτει η Ελλάδα.
Συνοψίζοντας στο τέλος του συνεδρίου και αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς – μεταξύ των οποίων και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. - ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, τόνισε τα εξής: «Προχωρούμε με βασικά εργαλεία την τράπεζα πληροφοριών και το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, στη συνέχιση των περιβαλλοντικών μας δράσεων. Η οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, η ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών μας στοιχείων, η διαχείριση και προστασία, θα είναι οι κύριες επιδιώξεις μας. Ολα αυτά για να προχωρήσουν, είναι σαφές ότι χρειάζονται την στήριξη όχι απλά του ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο υπάγεται ο Φορέας Διαχείρισης, αλλά κυρίως την ενθάρρυνση, τη βοήθεια, τη συμπόρευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους τους. Οι Φορείς Διαχείρισης ήρθαν και θα παραμείνουν σαν μια ευρωπαϊκή αναγκαιότητα, όχι για να υφαρπάξουν αρμοδιότητες, αλλά για να καθορίσουν περιβαλλοντικές δράσεις, να περιφρουρήσουν, να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Δεν αντικαθιστούμε τους τοπικούς θεσμούς, παλεύουμε μαζί τους για να ένα κοινό στόχο που είναι η προστασία και η διαχείριση του υγροσκοπικού μας συστήματος. Στην προσπαθειά μας αυτή σας θέλουμε όλους αρωγούς και εθελοντές»
Τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας κ. Γιάννης Φρέρης ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της πολιτικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Οι Φορείς Διαχείρισης προσφέρουν την ευκαιρία να συνευρεθούν η επιστημονική παρατήρηση, η διαβούλευση με τους θεσμούς και την κοινωνία και η εκπόνηση κοινής στρατηγικής. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει ξεκάθαρος ο πλέον δόκιμος τρόπος επιδίωξης της διαφύλαξης του περιβάλλοντος της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών αειφορίας. Τούτη η συνταγή αποτελεί και τη δική μας προσέγγιση στο θέμα, για το λόγο αυτό υποστηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε προσπάθειες που βαδίζουν στην αυτή κατεύθυνση».