Η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» του Υπουργείου παιδείας, οδήγησε σε μείωση των εισακτέων σπουδαστών στις σχολές του ΤΕΙ της πόλης μας τα δυο προηγούμενα χρόνια (Αύγουστος 2006 και Αύγουστος 2007) κατά 2.286 σπουδαστές ενώ για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 θα έχουμε 1.000 περίπου σπουδαστές που δεν θα είναι στο Μεσολόγγι .
Τέλος αν προστεθούν και οι σπουδαστές που βρίσκονται στο πτυχίο και δεν διαμένουν στην πόλη μας, προκύπτει ότι φέτος θα έχουμε περίπου 2.000 λιγοτερους σπουδαστές, με ότι αυτό συνεπάγεται .Αν προσθέσουμε και το μηδενικό αριθμό εισακτέων σε τρεις σχολές οδηγούμαστε σε τυπικό κλείσιμο των σχολών και ουσιαστικά στην συρρίκνωση του ΤΕΙ.
Δυστυχώς η υποβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης μας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς από το ΥΠΕΠΘ έχοντας σαν αποτέλεσμα την διαιώνιση της στασιμότητας οδηγώντας το στο μαρασμό. Επιφέροντας δυσάρεστα αποτελέσματα στον κοινωνικό – οικονομικό ιστό της πόλης μας.
Η αναβάθμιση του ΤΕΙ που συνεχώς αποδυναμώνεται δεν γίνεται με αόριστες και ασαφείς υποσχέσεις. Πριν από μερικούς μήνες με την ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ για την δημιουργία νέων τμημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγκαιρα με ανακοίνωση μας (Φεβρουάριος 2008) είχαμε επισημάνει την σημερινή δυσάρεστη εξέλιξη για όλους.
Από τις «παράπλευρες απώλειες» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Η τοπική οικονομία της Πόλης μας έχει στηριχθεί την τελευταία εικοσαετία στους 5500-6000 σπουδαστές (δηλαδή το 1/3 του ενεργού πληθυσμού της).
Οι φοιτητές και γενικότερα ο νέος κόσμος έχει ενέργεια – φρεσκάδα- όρεξη για δημιουργία την οποία μεταφέρει στη κοινωνία όπου σπουδάζει. Ακόμα και από τη γνώση που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους παίρνουμε κάτι, διαμορφώνεται η κουλτούρα, εμπλουτίζεται ο πολιτισμός της τοπικής κοινωνίας.
Διαβλέποντας την σταδιακή και συνεχόμενη συρρίκνωση των Σχολών του ΤΕΙ και τη γενικότερη υποβάθμιση της πόλης μας προτείνουμε:
1. Την πραγματική αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
· Στήριξη των ήδη υπαρχόντων Σχολών (1. προώθηση για επίλυση των προβλημάτων του ΤΕΙ σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, 2. Προβολή του Ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πόλης μας).
· Άμεση δημιουργία νέων τμημάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και βέβαια τμήματα σύγχρονα – ελκυστικά για τους μαθητές.
2. Δημιουργία ινστιτούτου πρωτογενούς παραγωγής.
3. Διασύνδεση του Δήμου με την εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ καθώς και οδική σύνδεση του ΤΕΙ με την Πόλη.
4. Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβούλιου με τη παρουσία των Βουλευτών του νομού μας, του Νομάρχη, της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ καθώς και των φορέων της πόλης μας, προκειμένου να συζητηθεί και να αναλυθεί η σημερινή κατάσταση, να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί η πραγματική αναβάθμιση του ΤΕΙ της πόλης.
Πιστεύοντας ότι εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία όλων των συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε δυναμικά να αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα και τα συμφέροντα της Πόλης μας και να διεκδικούμε μια καλύτερη προοπτική για τους δημότες της.