Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Θ. Σώκος: "Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων"

Με αφορμή τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος προέβη, στην ακόλουθη δήλωση:




«Το χρονικό, διάρκειας τριών ετών, ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Τρείς από τις επτά σχολές του ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου καταγράφουν μηδενικό αριθμό εισακτέων και οδηγούνται πλέον και στο τυπικό κλείσιμό τους από τη νέα χρονιά, ενώ στους 2.286 σπουδαστές που χάθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της βάσης του 10, προστίθενται ακόμη 1000 περίπου σπουδαστές που δεν θα βρίσκονται στο Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία από τον επόμενο μήνα.
Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή την τότε ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας των ιδρύσεων νέων τμημάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είχα επισημάνει τα εξής:
«Δυστυχώς, ο εκπαιδευτικός χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διαμορφώνει το ΥΠΕΠΘ και για τη νέα χρονιά δεν συμπεριλαμβάνει το Νομό μας, ο οποίος θα βιώσει για μια ακόμη φορά τη στασιμότητα και τον μαρασμό της ανώτατης εκπαίδευσής του.
Οι πολιτικές επιλογές και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, είναι απαξιωτικές και προσβλητικές για όλους μας. Οφείλουμε συντονισμένα - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, οι εκπαιδευτική κοινότητες στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και στις Πανεπιστημιακές Σχολές του Αγρινίου, Επιμελητήρια - να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές και να απαιτήσουμε την απόκτηση αυτών που δικαιούμαστε στο επίπεδο της αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού μας».
Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων, οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ίδρυση νέων ανταγωνιστικών τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, αποδεικνύονται δυστυχώς περίτρανα και για πολλοστή φορά ότι είναι φρούδες και απατηλές, ενώ η απλή μετονομασία σχολών δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια.
Η τοπική οικονομία βουλιάζει συνεχώς, τα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής λιγοστεύουν και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων. Προφανώς γι’ αυτά, όπως και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, η βάση του 10 δεν ισχύει και οι χιλιάδες των νέων μπορούν να σπουδάσουν σ’ αυτά αλλά όχι στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τους.
Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαμε εγκαίρως τοποθετηθεί. Ειδικά για το ζήτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, είχαμε επικροτήσει τις προτάσεις της Διοίκησης του ΤΕΙ και είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα της κινητοποίησης των φορέων του Νομού μας προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω συρρίκνωσή του. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Η ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί να περιμένει άλλο».