Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Ο λόφος του Αη-Γιάννη στο Ευηνοχώρι πρέπει να πρασινίσει ξανά

Η φωτιά τις 22/07/2008 που έπληξε την περιοχή του Ευηνοχωρίου κατέστρεψε και μεγάλο μέρος του δασυλλίου στον λόφο του Αη-Γιάννη.
Ήταν ένα όμορφο δασύλλιο που δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια μετά από δεντροφυτέψεις σε συνεργασία της τότε Κοινότητας Ευηνοχωρίου και των Σχολείων όπου πολλοί από εμάς είχαμε λάβει μέρος.
Πέρσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» και με συνεργασία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε 2ημερη εθελοντική αποψίλωση-καθαρισμό του δασυλλίου.
Οι πλάγιες του λόφου ήταν άβατες, πυκνή βλάστηση , δεν υπήρχαν δίοδοι ανάμεσα στα δέντρα και παντού σκουπίδια.
Αρκετοί συγχωριανοί μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και μετά από δυο μέρες εθελοντικής εργασίας το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, ένα όμορφο δασύλλιο αναγεννήθηκε , χωρίς σκουπίδια και με μονοπάτια που μπορούσες άνετα να κάνεις μια όμορφη βόλτα μέσα από τα δέντρα για να κατεβείς στην εθνική οδό.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η εθελοντική μας κίνηση έπαιξε σημαντικό ρολό για να μην υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή στον λόφο και στην γύρω περιοχή από την φετινή καταστροφική φωτιά.
Η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά κάτω από τα δέντρα χωρίς να προκαλέσει την ολοκληρωτική καταστροφή τους, διότι δεν υπήρχε η προηγούμενη χαμηλή πυκνή βλάστηση και έτσι η φωτιά δεν φούντωνε ώστε να τα κάψει.
Σε αυτό το σημείο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» δεσμεύεται για την αποκατάσταση του λόφου με την διοργάνωση μιας νέας εθελοντικής αναδάσωσης ώστε ο λόφος του Αη-Γιάννη να πρασινίσει ξανά.

Από το ΔΣ του Συλλόγου