Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Δάνεια 50 εκατ. € για μικρομεσαίους σε συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς και Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωσαν χθες ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο Αναπληρωματικός Γενικός Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα "Τράπεζα Πειραιώς- Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας", το οποίο από κοινού προετοίμασαν και θα προωθήσουν οι δυο πλευρές σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Το πρόγραμμα, που απευθύνεται στις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, προβλέπει χορηγήσεις δανείων μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ και θα "τρέξει" παράλληλα με τα άλλα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς τις ΜΜΕ, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από τη Tρίτη 10 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας "ώστε να στηριχτεί η τοπική οικονομία και να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα ευπαθής κλάδος της κατηγορίας αυτής των επιχειρήσεων. που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας του νομού", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσιχριτζής, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο το Επιμελητήριο προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις μέλη του που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. "Με αυτή τη συνεργασία, η Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύει έμπρακτα ότι συμπαρίσταται στον επιχειρηματικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας, και μάλιστα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον", δήλωσε ο Αναπληρωματικός Γενικός Διευθυντής Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε μια ανάλογη συμφωνία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, που προβλέπει δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Αττικής, με το ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, για δάνεια συνολικού ύψους 250 εκατ. Ευρώ και με το Επιμελητήριο Αχαΐας, για δάνεια συνολικού ύψους 100 εκατ. Ευρώ.
Όροι και προϋποθέσεις για τα νέα δάνεια
Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, με κύκλο εργασιών από 50.000 μέχρι 5 εκατ. ευρώ, που λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια. Επίσης, πρέπει να παρουσιάζουν κερδοφορία σε τουλάχιστον 2 από τις 3 τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς.
Τα χαρακτηριστικά του δανείου είναι:
§ Κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα
§ Διάρκεια δανείου μέχρι 5 έτη.
§ Περίοδος χάριτος: Μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).
§ Ύψος δανείου: Από 10.000 έως 500.000 ευρώ και μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
§ Αποπληρωμή με μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με δυνατότητα balloon payment μέχρι 30% στη λήξη του δανείου.
§ Για δάνεια μέχρι 40.000 ευρώ μόνο με προσωπικές εγγυήσεις των φορέων της επιχείρησης και ταυτόχρονη ασφαλιστική κάλυψη Ζωής & ΜΟΑ.
§ Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΠΕΧ) με εξασφάλιση 7,2%
§ Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν. 128/75), σε κάθε περίπτωση χωρίς περιθώριο
§ Ετήσια δαπάνη αξιολόγησης αιτήματος
- 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και
- 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ
Επιπρόσθετες Παροχές
§ Δυνατότητα έκδοσης εταιρικής κάρτας ή προσωπικής κάρτας των φορέων με δωρεάν συνδρομή τον πρώτο χρόνο.
§ Αυτόματη εξόφληση λογαριασμών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) χωρίς προμήθεια.
§ Προνομιακή τιμολόγηση στην μισθοδοσία.
§ Δωρεάν συνδρομή winbank
.