Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Χρ. Μαρκογιαννάκης: "Επιζητούμε την σύσφιξη των σχέσεων μας με τους τοπικούς φορείς, για την αντιμετώπιση επίκαιρων θεμάτων Δημόσιας Τάξης"

O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Βασίλειο Τσιατούρα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα πραγματοποίησε χθες σε συνέχεια της επίσκεψής του Ναύπακτο, διαδοχικές επισκέψεις στις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Αγρινίου και του Μεσολογγίου,. ενώ στην αίθουσα του ΝΣ στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τοπικούς φορείς.
Συγκεκριμένα το απόγευμα προήδρευσε σύσκεψης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή του Αντινομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών των Σωμάτων, στελεχών της Αγροφυλακής και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, σκοπός των επισκέψεων, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, είναι η πρωτογενής αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες και η δια μέσου της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές αντιμετώπιση αυτών.Κατά τις συναντήσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός με τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, παρείχε κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας.



Αναφορικά με το θέμα της αστυνόμευσης ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, την αναγκαιότητα θωράκισης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθόσον σήμερα η ασφάλεια αποτελεί την κυρίαρχη κοινωνική απαίτηση και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στοχεύουν οι αστυνομικές δράσεις.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας που θα πρέπει να έχουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες και η ανάπτυξη ειδικότερων τακτικών αστυνόμευσης προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.



Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος είναι αρωγός και συμπαραστάτης των αστυνομικών εκείνων που εκτελούν ευόρκως τα καθήκοντά τους με ζήλο, εργατικότητα και επαγγελματισμό.
Κατά τις συναντήσεις τού Αναπληρωτή Υπουργού με αρμόδιους Αξιωματικούς τού Πυροσβεστικού Σώματος, εξετάστηκαν τα σχέδια δράσης που έχουν καταρτιστεί, ενόψει της θερινής περιόδου, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τους συναρμόδιους, για την πυροπροστασία, φορείς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μεσολόγγι, τέθηκαν θέματα αστυνόμευσης, πυροπροστασίας, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών των Νομών.



Ο αναπληρωτής νομάρχη Χρήστος Πετρόπουλος και ο επικεφαλής των ΠΣΕΑ Σωτήρης Σαξάμης προέβησαν σε εκτενή ενημέρωση τόσο για τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίες στον τομέα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών όσο και για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης της ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.



Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την κατασκευή νέων σύγχρονων κτηρίων στο Μεσολόγγι για την στέγαση των αστυνομικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών της πόλης.



Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι οι επισκέψεις δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο αποσκοπώντας στη σύσφιξη των σχέσεων της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με τους τοπικούς φορείς, για την αντιμετώπιση επίκαιρων θεμάτων Δημόσιας Τάξης.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης έθεσε επιπροσθέτως και θέμα αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, με σύμπτυξη Αστυνομικών Τμημάτων, προς το σκοπό της εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα αξιοποιηθεί στην προληπτική αστυνόμευση. Η πρόταση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού έτυχε της αρχικής θετικής ανταπόκρισης των παρευρισκομένων στις συσκέψεις. Υποβλήθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, θα τύχουν ουσιαστικής μελέτης και ανταπόκρισης εκ μέρους του Υπουργείου.

«Είχα μια διήμερη επίσκεψη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου επισκέφθηκα την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους επικεφαλής των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, συζήτησα με εκπροσώπους της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και μπορώ να πω ότι η ακτινογραφία αυτής της περιοχής είναι δεδομένη για μένα.
Γνωρίζω τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και την προοπτική επίλυσής τους. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει μια νέα αρχή στην προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας αλλά να εκφράσω την αισιοδοξία μου όσον αφορά την δασοπυρόσβεση θα υπάρξει μια άψογη συνεργασία μεταξύ των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ ούτως ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον κάτι που αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα.Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς φορείς για την συνεργασία που είχαμε ώστε να υπάρξει μια καλύτερη προοπτική»
σημείωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης σε δηλώσεις του στο Μεσολόγγι μετά το τέλος της σύσκεψης στη Νομαρχία.