«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει στα αρμόδια Υπουργεία την ρητή θέση της γύρω από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και έπ’ αυτής της θέσης δεν αποκλίνει κατ’ ελάχιστον», τόνισε απόψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της εκτροπής. Κατά τη συνεδρίαση εκτός των άλλων συζητήθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας του σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αποφασίσει επί των 14 συνολικά προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί, σχετικά με το έργο της εκτροπής Αχελώου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας είναι αυτονόητο ότι «βρισκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας» που την ημέρα συζήτησης των προδικαστικών ερωτημάτων θα παρίστανται στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου ενώ επανέλαβε την θέση του για την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού.
Το θέμα εισήχθη σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ύστερα από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Παπαναστασίου.
Καθορισμός του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στη συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε για το πρώτο Κανονισμό Λειτουργίας των εργασιών του. Το θέμα εισήγαγε προς συζήτηση ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Καρπέτας.
«Αυτό που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη νεότερη εποχή και ιστορία είναι η μεγάλη κατάκτηση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που βασίζεται στην ύπαρξη και λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών», τόνισε ο κ. Καρπέτας.
Και πρόσθεσε: «Σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί συλλογικά, αντλούμε κύρος και νομιμοποίηση χάρις στη βούληση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Αυτοί είναι που μας έδωσαν την εντολή και αυτούς εκπροσωπούμε. Θεώρησα χρήσιμο να θυμίσω αυτά τα αυτονόητα για ένα και μόνο λόγο: Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία βασικοί θεσμοί της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας βρίσκονται σε κρίση. Αλλά αυτό που βρίσκεται σε κρίση είναι η ίδια η Δημοκρατία η υπεράσπιση της οποίας είναι μια κοινή υποχρέωσή όλων μας».
Σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο Πρόεδρος του Σώματος υπογράμμισε: «Υπηρετούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι φορέας μια μεγάλης συνολικής δημοκρατικής εμπειρίας και συνάμα είναι ένας νέος θεσμός. Από εμάς εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του θεσμού και το κύρος του Συμβουλίου μας. Στη σημερινή μας συνεδρίαση έχουμε προς συζήτηση και ψήφιση τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τι είναι και τι θέλει να επιτύχει ο κανονισμός; Ο κανονισμός ρυθμίζει τη συνολική λειτουργία του Σώματος. Δηλαδή ρυθμίζει το πώς εισάγονται και το πώς συζητούνται τα διάφορα θέματα και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μας. Καθορίζει το ρόλο των παρατάξεων, αναφέρεται στη συγκρότηση των προβλεπόμενων επιτροπών, στις αρμοδιότητες του προεδρείου, στην άσκηση του ελέγχου και στο σύνολο της λειτουργίας μας».
Και στην εισήγηση του ο κ. Καρπέτα κατέληξε ως εξής: «Οι βασικές αρχές που μας καθοδήγησαν στη σύνταξη του κανονισμού είναι οι παρακάτω: Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο όπως αυτό προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο για τις αιρετές Περιφέρειες. Δεύτερον, η κατοχύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Συμβουλίου. Τρίτον, η αποτελεσματικότητα που πρέπει να μας διακρίνει ως βουλευόμενο όργανο. Ταυτόχρονα λαμβάνουμε όλες τις πρόνοιες και σε δύο ακόμα σημεία. Το πρώτο είναι η διαφάνεια. Ναι μεν οι συνεδριάσεις μας είναι δημόσιες αλλά τούτο δεν αρκεί. Πρέπει οι συζητήσεις μας και οι αποφάσεις να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και η πρόσβαση σε αυτές να είναι ανεμπόδιστη και απλή. Αυτή η επιταγή της διαφάνειας υπηρετεί και το δεύτερο στόχο που είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι για να έλθουν στην Ολομέλεια αλλά και στις Επιτροπές, να μας ενημερώνουν και να διατυπώνουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους».
Η συζήτηση συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ.