Για υπεκφυγή και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου κατηγορεί, με ανακοίνωσή του, το δήμαρχο Μεσολογγίου ο επικεφαλής της παράταξης «Το Μέλλον είναι Τώρα» Νίκος Μουρκούσης, με αφορμή τη στάση του δημάρχου για το ζήτημα που υπάρχει στο Αιτωλικό σχετικά με την εκμετάλλευση των λατομείων γύψου και τη μη απάντηση από την πλευρά του κ. Κατσούλη σε ερώτημα που έχει τεθεί για τη μετακίνηση υπαλλήλου από το ΤΔ Αγίου Γεωργίου.
Επίσης ο κ. Μουρκούσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έθεσε τα ζητήματα της καθαριότητας και της διενέργειας ΕΔΕ στη ΔΕΥΑΜ για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για πρόστιμο που επιβλήθηκε στην επιχείρηση από το ΙΚΑ.
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του κ. Μουρκούση για τα παραπάνω θέματα έχουν ως εξής:
Θέμα 1ο : «Γιατί δεν εισπράτονται μισθώματα από τα λατομεία γύψου του Αγ. Ηλία;»
Συνεχίζει να υπεκφεύγει η δημοτική αρχή Μεσολογγίου πάνω στο θέμα της μίσθωσης των λατομείων γύψου του Αγ. Ηλία και την μη καταβολή των μισθωμάτων στο Δήμο.
Στην τεκμηριωμένη έγγραφη ερώτηση που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα» Σπύρος Βασιλείου, η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Νούλα στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα γιατί το ..απαγορεύει ο κανονισμός!
Παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, η δημοτική αρχή εκτέθηκε απέναντι στους δημότες της, αφού φάνηκε ότι δεν προασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου.
Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει συμφωνητικό μεταξύ του πρώην Δήμου Αιτωλικού και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το λατομείο, πράγμα που είναι αναληθές. Υπάρχουν έγγραφα με τα οποία η ίδια η εταιρεία αναγνωρίζει την οφειλή της στο Δήμο και η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι ..δεν το γνωρίζει. Αν δεν πρόκειται για ανικανότητα διαχείρισης, τότε σίγουρα υπάρχουν άλλοι λόγοι…
Ο συνδυασμός μας θα περιμένει εύλογο χρονικό διάστημα τις άμεσες ενέργειες είσπραξης των οφειλών και αν αυτό δεν συμβεί και δεν δοθούν δημόσια ικανοποιητικές απαντήσεις στους δημότες, θα καταθέσει όλα τα συντριπτικά έγγραφα που έχει στα χέρια της στον Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Καλούμε προσωπικά τον δήμαρχο κ. Κατσούλη να επιληφθεί του θέματος που τείνει να λάβει διαστάσεις σκανδάλου και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των δημοτών του.
Η επιστολή του Σπ. Βασιλείου προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει τα εξής:
«ΠΡΟΣ : τον ΠΡΟΕΔΡΟ Δ.Σ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ύστερα από την υπ’αριθ. 22789/1-7-2011 απάντηση του κ. Παν. Νούλα που αναφέρεται στη μίσθωση του λατομείου από την εταιρεία RIGIPS σας γνωρίζω τα παρακάτω και παρακαλώ να τεθούν προς συζήτηση στο Δ.Σ .
Δεν υπάρχει κανένα κενό σύμβασης της εταιρείας με τον πρώην Δήμο Αιτωλικού , δεδομένου ότι :
α ) υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. έτους 2007 που καθορίζει ελάχιστο πάγιο μίσθωμα το ποσό των 70.000,00 ευρώ
β) υπάρχει συμφωνητικό που υπογράφτηκε τέλος του 2008 με το παραπάνω ποσό που λήγει 31/12/2010
γ) υπάρχει έγγραφο των ορκωτών λογιστών της εταιρείας που αναγνωρίζει την οφειλή της προς τον Δήμο
δ) υπάρχει έγγραφο υπογεγραμμένο της εταιρείας με τον πρώην Δήμο που αναφέρεται στους όρους επέκτασης και ελάχιστο μίσθωμα 70.000,00 ευρώ.
Μετά από τα παραπάνω να μας ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος ή ο κ. Αντιδήμαρχος (αρμόδιος οικονομικών) αν :
1) έκανε ενέργειες για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού ; ή
2) κάνει ενέργειες για άρση φορολογικής ενημερότητας & να απαλλάξει την εταιρεία από κάθε οφειλή προς τον Δήμο;
Γιατί παραμένει η εταιρεία RIGIPS και εκμεταλεύεται το λατομείο με την ανοχή σας ;
Η Νομική υπηρεσία του Δήμου τι ενέργειες & τι γνωμάτευση έκανε πάνω στο θέμα ;
(παρακαλώ να τα θέσετε υπόψη όλων των μελών του Δ.Σ.)»
Θέμα 2ο: «Ερωτήσεις του Νικ. Μουρκούση σχετικά με την καθαριότητα, την κοπή των χόρτων και θάμνων στους δρόμους.
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκος Μουρκούσης προς τον δήμαρχο, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της ανάπτυξης χόρτων και θάμνων στους περισσότερους περιαστικούς οδικούς άξονες του Δήμου και ειδικά στις Οινιάδες, που μειώνουν το εύρος του οδοστρώματος και την ορατότητα στις διασταυρώσεις, με σοβαρό κίνδυνο ατυχημάτων για οχήματα και πεζούς.
Οι κάτοικοι της περιοχής, ειδικά από Πεντάλοφο μέχρι Κατοχή και Αιτωλικό, διαμαρτύρονται έντονα για την εικόνα εγκατάλειψης που δείχνει η περιοχή και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τελικά ο «Καλλικράτης», αν δεν υλοποιείται από ανθρώπους με μεράκι και διάθεση προσφοράς, αποτελεί «ταφόπετρα» για τις μικρές κοινωνίες, που επί δεκαετίες επιβίωναν με την αυτοδιοίκησή τους.
Ο δήμαρχος παραδέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την άσχημη κατάσταση και υποσχέθηκε ότι προσεχώς θα γίνουν παρεμβάσεις.
Επίσης, ο Νικ. Μουρκούσης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων, που «χωλαίνει» σε ολόκληρο το Δήμο και ειδικά στα μικρά χωριά τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ο κ. Μουρκούσης κάλεσε το δήμαρχο να φέρει θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την καθαριότητα, αναλύοντας τα προβλήματα, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της υπηρεσίας καθαριότητος, τα μέσα που υπάρχουν και που απαιτούνται και γενικά να γίνουν προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών καθαριότητος στο Δήμο.
Ο δήμαρχος δέχθηκε την πρόταση και υποσχέθηκε στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να φέρει προς συζήτηση θέμα καθαριότητος. Περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης και καλούμε όλους τους φορείς να παραβρεθούν στην συζήτηση αυτού του καυτού για τον τόπο μας προβλήματος.
Τέλος, ο Νικ. Μουρκούσης υπέβαλε ερώτημα γιατί δεν ποτίζονται οι νησίδες πρασίνου των περιμετρικών λεωφόρων της πόλης του Μεσολογγίου καθώς και οι χώροι πρασίνου στο λιμάνι και αλλού, αφού υπάρχει δίκτυο άρδευσης με νερό του ΤΟΕΒ, που κατασκευάσθηκε επί Ρεπάσου και λειτουργεί. Κάλεσε δε το δήμαρχο να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δώσει σχετικές εντολές στους υφισταμένους του.
Θέμα 3ο: «Απαξιώνει ο δήμαρχος την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μη απαντώντας στις ερωτήσεις που κατατίθενται»
Χρησιμοποιώντας ως «ασπίδα» τον καλλικρατικό κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που ψήφισε εσχάτως η πλειοψηφία, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης, παρά τις αυτόκλητες περγαμηνές του δημοκράτη, απαξιώνει τον θεσμό μη απαντώντας, όπως οφείλει, στα ερωτήματα που θέτουν οι παρατάξεις.
Έτσι, στην ερώτηση που υπέβαλε προ μηνός, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκος Μουρκούσης, σχετικά με την μετακίνηση του δημοτικού υπαλλήλου από το κοινοτικό γραφείο του Αγ. Γεωργίου, καταθέτοντας τις εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας των κατοίκων, καμία απάντηση δεν δόθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο κανονισμός.
Όταν ο Νικ. Μουρκούσης επεσήμανε στον Πρόεδρο ότι εκκρεμεί μία απάντηση, ο πρόεδρος συνέχισε απτόητος την διαδικασία απαντώντας ότι «ο δήμαρχος απαντά μόνον αν εκείνος θέλει»!!!. Προφανώς ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Σπανός, έχει μπερδέψει το ρόλο του και εφαρμόζει τυπολατρικά μεν, μεροληπτικά δε τον κανονισμό που ο ίδιος έφερε και η πλειοψηφία ενέκρινε…
Τέτοιες πρακτικές φέρνουν πολύ πίσω τον παραδοσιακά δημοκρατικό Δήμο Μεσολογγίου και αποδεικνύουν πως είτε υπάρχει αυταρχική λογική στην διαχείριση είτε δεν υπάρχει λογική απάντηση και η δημοτική αρχή «οχυρώνεται» πίσω από κανονισμούς και προκλητική πολιτική αδιαφορία…
Καλούμε τους δημότες να παρίστανται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ασκώντας με την παρουσία τους πίεση πάνω στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή, ώστε να υπάρχει δημοκρατικός διάλογος, με σεβασμό των θεσμών και των παρατάξεων αλλά και θεσμικός και κοινωνικός έλεγχος όλων των διοικητικών πράξεων της δημοτικής αρχής.
Θέμα 4ο : «Να ζητηθούν ευθύνες για το πρόστιμο του ΙΚΑ στη ΔΕΥΑΜ»
Την ανοργανωσιά και την κακοδιοίκηση που επικρατεί στην πολύπαθη ΔΕΥΑΜ ανέδειξε ο Νικ. Μουρκούσης με ερώτηση που υπέβαλε στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με πρόστιμο 5.000 ευρώ που καταλόγισε το ΙΚΑ στην δημοτική επιχείρηση.
Μάλιστα, είχε ασκηθεί ένσταση εκ μέρους της ΔΕΥΑΜ, πλην όμως στην συνεδρίαση της επιτροπής που έκρινε τις ενστάσεις δεν παραβρέθηκε κανένας από την διοίκηση, με αποτέλεσμα το πρόστιμο να τελεσιδικήσει.
Ο κ. Μουρκούσης ζήτησε από το δήμαρχο να γίνει ΕΔΕ και να καταλογισθούν ευθύνες και να καταλογισθεί και το ανάλογο ποσό, είτε σε υπαλλήλους είτε σε αιρετούς, αφού είναι ανήκουστο να πληρώσουν οι δημότες 5.000 ευρώ για την ανικανότητα ή την παράβλεψη οποιουδήποτε.