Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Την στήριξη του τοπικού τύπου ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου, ως βασικού πυλώνα ενημέρωσης των πολιτών, πολυφωνίας και δημοκρατικού ελέγχου, ζητά από την κυβέρνηση με ψήφισμα του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
«Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για τις περιφερειακές εφημερίδες αλλά και για το σύνολο των μέσων ενημέρωσης της Περιφέρειας η Πολιτεία έχει υποχρέωση να υιοθετήσει μέτρα που προτείνονται από τις Ενώσεις Συντακτών και Ιδιοκτητών και να δώσει ανάσα σ’ ένα τοπίο που γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, με απολύσεις, λουκέτα και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων αναφέρεται:



«Η οικονομική κρίση και η ύφεση που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έχουν πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το χώρο των μέσων ενημέρωσης στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Όλες οι ειδήσεις που μας έρχονται από το χώρο της ενημέρωσης αναφέρονται σταθερά σε κλείσιμο μέσων, σε απολύσεις δημοσιογράφων και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων, σε συρρίκνωση των επιχειρήσεων και σε μείωση προσωπικού και αμοιβών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ενημέρωση των πολιτών, για την ύπαρξη κριτικής και ελέγχου, για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό και τελικά για την ίδια τη Δημοκρατία.
Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση τα παρακάτω:
1. Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει το 30% του συνόλου των κρατικών δαπανών διαφήμισης να διοχετεύεται στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
2. Οι αναθέσεις των διαφημιστικών καταχωρήσεων να γίνονται απ’ ευθείας από τους κρατικούς φορείς χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, όπως διαφημιστικές εταιρείες που εισπράττουν έως και το 50% των συνολικών κονδυλίων.
3. Τη δημιουργία ειδικού φορέα επιδοτήσεων περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.
4. Την άμεση καταβολή στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης των οφειλομένων από φορείς του δημοσίου και την πρόβλεψη συμψηφισμού των οφειλών αυτών με χρέη των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης προς φορείς του δημοσίου (ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ., κ.α.)
5. Τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας με μόνο αντικείμενο τα ζητήματα των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.
6. Την υποχρέωση των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης να απασχολούν επαγγελματίες δημοσιογράφους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης στα μέσα ενημέρωσης και να υποστηριχθεί η ανάγκη για τη διατήρηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης».