Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Τροπολογία από τον Π. Κουρουμπλή για τη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων και υποχρεώσεων των Φαρμακευτικών Εταιριών

Τροπολογία κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση», προτείνοντας  τη μείωση των ποσοστών δικαιολόγησης των δαπανών προώθησης κατά το ήμισυ και ταυτοχρόνως υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιριών να δηλώνουν τους παραλήπτες των δαπανών προώθησης των προϊόντων τους.
Ειδικότερα ο κ. Π. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα τροπολογία αναφέρει ότι «Είναι γνωστό ότι οι δαπάνες προώθησης του φαρμάκου βαρύνουν τις μητρικές εταιρίες και όχι τους αντιπροσώπους τους. Τα ποσοστά που έχουν θεσπιστεί από το 2002 με βάση τον κύκλο εργασιών των φαρμακευτικών εταιριών, κρίνονται υπερβολικά και υποκρύπτουν ενδεχομένως δαπάνες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.Ειδικότερα, για κύκλο εργασιών μέχρι 6 εκατομμύρια ευρώ ισχύει ανώτατο ποσοστό δικαιολόγησης προώθησης προϊόντων 16%, από 6-15 εκατομμύρια ευρώ 13%, από 15-30 εκατομμύρια ευρώ 10%, από 30-45 εκατομμύρια ευρώ 6% και πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ 4%. Η ισχύς των ως άνω ποσοστών συμβάλει στην φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Παρ’ ότι πολλές από τις πολυεθνικές εταιρίες του φαρμάκου διακινούν τα πιο ακριβά φάρμακα και είναι γνωστό ότι τα κέρδη τους πλησιάζουν το 60 με 63%, οι ισολογισμοί τους φέτος παρουσιάζουν ζημίες. Σημειωτέον ότι με έσοδα 4 με 4,5 δις ευρώ το χρόνο, το 2008 και το 2009 πλήρωσαν μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ φόρο το χρόνο.
Στη Σουηδία με δαπάνη 3,5 δις ευρώ αναγκάζονται οι πολυεθνικές του φαρμάκου να επανεπενδύουν για έρευνα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ελλάδα επενδύουν μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ για τις λεγόμενες μετακλινικές μελέτες που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι «μαϊμού» με τη συμμετοχή και του ΕΟΦ.
Επειδή όμως προκαλεί η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή, παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα. Διαλέγουν μια χώρα χαμηλής φορολόγησης κι από εκεί τιμολογούν τις υπόλοιπες –με διαφορετικό τρόπο- για να εμφανίσουν κέρδη. Δηλαδή, έστω ένα φάρμακο έχει κόστος παραγωγής 30 ευρώ, πωλείται στη Γερμανία 60 ευρώ, στη Γαλλία 55 ευρώ και στην Ελλάδα 50 ευρώ.
Στήνουν «γραφείο» στο Λουξεμβούργο και  τιμολογούν  τη Γερμανική  θυγατρική με 58 ευρώ, τη Γαλλική με 53 και την Ελληνική με 48, εμφανίζοντας 2 ευρώ κέρδη σ’ αυτές τις χώρες –μεικτά- και αντίστοιχα 28,23 και 18 ευρώ από την ίδια πώληση εμφανίζονται στο Λουξεμβούργο.
Τα δυο ευρώ μεικτά, που εμφανίζονται, τα μειώνουν με 1,3 ευρώ πραγματικές δαπάνες κι έτσι φορολογούνται στην Ελλάδα για 0,7 ευρώ στα 50 που ήταν η τιμή του παραδείγματος, η αλλιώς για κέρδη 1,4% επί του τζίρου τους. Βέβαια τα πραγματικά κέρδη ήταν 18+2=20 μεικτά, μείον 1,3 οι πραγματικές και αδιαμφισβήτητες δαπάνες τους = 18,7 στα 50 η 37,4%.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική γνωστές φαρμακευτικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο δηλώνουν κερδοφορίες γύρω στο 14,5% επί του τζίρου. Με βάση τα ως άνω προτείνεται,  η μείωση των ποσοστών δικαιολόγησης των δαπανών προώθησης κατά το ήμισυ και ταυτοχρόνως υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιριών να δηλώνουν τους παραλήπτες των δαπανών προώθησης των προϊόντων τους».

Τι γίνεται με τις οφειλές της Hochtief και γιατί η ΚΕΔ στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο;
Σήμερα ο κ. Π. Κουρουμπλής μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε από τον κ. Υπουργό να παρέχει ενημέρωση όσον αφορά την υπόθεση των οφειλών της γερμανικής εταιρείας Hochtief προς το ελληνικό δημόσιο, ενώ ρώτησε εάν η ΔΟΥ των ιδιοτελών πολυτελών σκαφών παραμένει ακόμη χωρίς μηχανογράφηση. Επιπροσθέτως ανέφερε πως είναι δυνατό οι υπηρεσίες της ΚΕΔ η οποία έχει στην κυριότητά της 72.000 μικρά και μεγάλα ακίνητα, να  στεγάζεται σε κτίρια ιδιωτών, καταβάλλοντας ενοίκια ύψους 750.000 € τον χρόνο.