Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το νέο GreenBook της Green Aim για το 2011

Γράφει ο Αντώνης Πιτταράς

Στο GreenBook 2011 βασικός θεματικός πυλώνας είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιάσω την μετατροπή των Ελληνικών ορυζόμυλων Αgrino ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας Α.Ε σε μια πράσινη βιομηχανία.
Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε αυτό το θέμα είναι ένας ,ο τομέας της πράσινης βιομηχανίας ένα εξαίσιο κομμάτι έρευνας με πολλές προοπτικές και πολύ ενδιαφέρον που συνεχώς ανανεώνεται .Η επιλογή της εταιρίας ασφαλώς δεν έγινε τυχαία .Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της εταιρίας μπορώ να πω ότι με εξέπληξε ο τρόπος της που αμύνθηκε και αντιμετώπισε την νέα οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.
Η Agrino σε πείσμα της κρίσης επένδυσε σε έρευνα και εξήγαγε ελληνικά τρόφιμα στις δυτικές χώρες, μαθαίνοντας σε Ευρωπαίους και Αμερικάνους τι εστί ελληνικό όσπριο .Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αντικατοπτρίζει όσα προείπα είναι ότι το 30% της παραγωγής της Agrino απορροφάται άπω τις ξένες αγορές.



Ακόμα κάτι το οποίο με εντυπωσίασε ήταν η πρωτοπορία και η τεχνογνωσία της εταιρίας . Από το 1975 η εταιρεία διαθέτει καύσης βιομάζας , από τον φλοιό των προϊόντων που παράγει. Κάπως έτσι το 20% της συνολικής παραγωγής μετατρέπεται σε ενέργεια, ενώ το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο καινοτόμα σε όλη την Ευρώπη, αφού φτάνει να παράγει μέχρι και ηλεκτρικής ενέργεια από τρόφιμα.