Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Το ατόπημα του Δημάρχου Μεσολογγίου στον Κήπο των Ηρώων - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Γράφει ο Διονύσης Ζακυνθινός

Η παρακάτω ανοικτή επιστολή απευθύνεται στον δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη...

"Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Βρέθηκα στη φιλόξενη πόλη σας το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου, για να παρακολουθήσω την αναπαράσταση της Εξόδου του Μεσολογγίου. Ενός ξεχωριστού ιστορικού γεγονότος που αντανακλά μια μαρτυρική θυσία του ελληνικού λαού στο δρόμο προς την ελευθερία του Έθνους.

Στον Κήπο των Ηρώων, συντοπίτες σας με ενημέρωσαν ότι πριν από την αναπαράσταση θα εκφωνούσατε μια ομιλία, σπεύδοντας να με προκαταλάβουν ότι θα ήταν το πιο βαρετό μέρος της βραδιάς. Όμως, δεν τους πίστεψα, θεωρώντας ότι υπερβάλλουν.

Έτσι, περίμενα την ομιλία σας με ενδιαφέρον, και με τη (λογική, θέλω να πιστεύω) προσμονή ότι θα άκουγα από το στόμα σας κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μαρτυρική θυσία των Μεσολογγιτών, αλλά και των φιλελλήνων που θυσίασαν επίσης τη ζωή τους για την Ελλάδα. Ας μη ξεχνάμε και τη σημαντική αυτή παράμετρο. Όμως, δυστυχώς, δεν συνέβη αυτό.




Αντ’ αυτού που άρμοζε στην τιμητική αυτή βραδιά και στην ιερότητα των στιγμών, ομολογώ ότι με έκπληξη άκουσα από εσάς ένα λίβελο κατά των Μνημονίων και των δυσμενών επιπτώσεων της πολιτικής τους.

Δεν κάνατε την παραμικρή, στοιχειώδη, αναφορά στην ιστορική και μαρτυρική Έξοδο του Μεσολογγίου. Δεν αναδείξατε ούτε κατ’ ελάχιστο την ιστορικότητα του γεγονότος, τον συμβολισμό του. Κρίμα, για όσους βρέθηκαν στον Κήπο των Ηρώων, κρίμα και για το 8χρονο αγόρι που συνόδευα και περίμενε να ακούσει από εσάς δυο πραματάκια για την Έξοδο.

Μια απολύτως, εδώ που τα λέμε, βάσιμη προσδοκία. Γιατί, τι πιο λογικό από έναν εκπαιδευτικό, όπως είστε εσείς, πέραν της θεσμικής ιδιότητας σας, να εκφωνήσει μια ομιλία με μορφωτικό και παιδευτικό χαρακτήρα για ένα ιστορικό γεγονός;

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Σας διαβεβαιώνω ότι εάν ήθελα να ακούσω έναν μνημειώδη αντιμνημονιακό λόγο δεν θα ταξίδευα στην πανέμορφη Ιερά Πόλη σας το βράδυ του Σαββάτου. Θα έμενα στην Πάτρα και θα πεταγόμουν μέχρι το παλαιό Αρσάκειο (ενδεχομένως γνωρίζετε το χώρο) όπου διεξήχθη μια φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ για να ακούσω αυθεντικές αντιμνημονιακές καταγγελίες και συνεπείς αντιευρωπαϊκές κορώνες. Χώρια ότι από την αμετροεπή αντιμνημονιακή ρητορική έχω πλέον αρχίσει να νιώθω ότι έχω συμπτώματα κορεσμού. Καθότι τρία χρόνια τώρα, εκ της θέσεως μου και της πρόσβασής μου στην επικαιρότητα ακούω συνέχεια λόγους και δηλώσεις κατά των Μνημονίων και της πολιτικής τους, χώρια ότι τις επιπτώσεις τους τις βιώνω και τις καταπολεμώ, ως πολίτης, καθημερινά.

Επομένως, δεν περίμενα από εσάς να μου πείτε από πού ανατέλλει ο ήλιος κάθε πρωί.

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Για την καταστροφική πολιτική των Μνημονίων μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες και να προσφεύγουμε με ευκολία σε καταγγελτικούς λόγους και αντιμνημονιακές κορόνες,

Όμως, δεν βλάπτει να κάνουμε και λίγο την αυτοκριτική μας, να κοιτάζουμε πού και πού τα πρόσωπα μας στον καθρέφτη.

Όπως πληροφορήθηκα, δεν είστε κάποιο τυχαίο πρόσωπο, καθώς έχετε επί χρόνια διατελέσει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα πολιτικώς όχι με το αζημίωτο, εφόσον «ανταμειφθήκατε» με θέσεις στο χώρο των κοινών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλή ώρα όπως τώρα, που είστε δήμαρχος.

Όπως μάλιστα μού είπαν στο Μεσολόγγι, αναδειχθήκατε δήμαρχος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, έχοντας την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πήρατε το χρίσμα, δηλαδή, από το τότε κυβερνών κόμμα όταν η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση του τότε ηγέτη σας Γιώργου Παπανδρέου είχε ήδη μπει στον μνημονιακό δρόμο. Είναι έτσι ή δεν είναι;

Συνεπώς, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ανήκετε σε ένα κόμμα, που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης (για να μην πω την κυρία ευθύνη) για το σημερινό μας κατάντημα. Ανήκετε στο κόμμα που κατάντησε την Ελλάδα προτεκτοράτο. Όχι με την προσφυγή μας στο ΔΝΤ αυτή καθαυτή, αλλά με την πολιτική που άσκησε κυβερνώντας επί πολλά χρόνια τη χώρα.

Υπό αυτήν την έννοια, όπως θα έλεγε και ο συχωρεμένος ο Μένιος Κουτσόγιωργας, «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε». Τον θυμάστε;

Ακόμη, όμως, και αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι το κόμμα στο οποίο ανήκετε έχει τεράστια ευθύνη για το σημερινό κατάντημα της χώρας, ακόμη κι αν έχετε περάσει σήμερα στο λεγόμενο «αντιμνημονιακό μπλοκ», καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσετε ότι το βράδυ του Σαββάτου διαπράξατε ένα πολύ μεγάλο προσωπικό και πολιτικό ολίσθημα.

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Σας πληροφορώ μετά λόγου γνώσεως ότι όση ώρα μιλούσατε πολλοί εκ των παρισταμένων στον Κήπο των Ηρώων εκφράζονταν με απαξιωτικό και ειρωνικό τρόπο για την ομιλία σας, και κατ’ επέκταση για το πρόσωπό σας, ενώ άλλοι (μάλλον οι περισσότεροι) δεν έδιναν την παραμικρή σημασία στα λεγόμενα σας και συνομιλούσαν μεταξύ τους.

Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων ήταν ότι όλα αυτά που λέγατε (είτε τα είχατε γράψει εσείς είτε σας τα είχαν γράψει κάποιοι άλλοι) δεν «κολλούσαν» με τη βραδιά, με την εκδήλωση, με την  περίσταση.

Με άλλα λόγια, εκφωνήσατε μια λάθος ομιλία, σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο.

Και σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος λόγος σας ήταν ο απόλυτος συμβολισμός της ισοπεδωτικής αντίληψης και του λαϊκισμού που επικράτησαν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80, ένας ατυχής συνδυασμός που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να οδηγηθούμε στο σημερινό χάλι και στην απόλυτη ταπείνωση της υποταγής στους ξένους δανειστές μας."

Αναδημοσίευση από το thebest.gr