Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΛΙΝΕΙ ΤΟ ΓΟΝΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ !


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

  Τίποτ’ άλλο.
    Φωτιά κι αλμυρό θαλασσόχορτο.
Τίποτ΄ άλλο.

     «περπατώντας η Δόξα μονάχη»
       Γ.Π.
Από αισθήματα ιερής υποχρέωσης προς την πόλη του Μεσολογγίου κινούντες, αλλά και από φιλική διάθεση προς την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου και τον καθηγητή  Κωνσταντίνο Νίκα, της Νεοελληνικής έδρας του Πανεπιστημίου Νάπολης, βρεθήκαμε τη  Δευτέρα 15  τ’ Απρίλη, εκεί, συμμετέχοντες στην 187η επέτειο της Ηρωïκής Εξόδου.
Στα πλαίσια ενός υπερπλήρους και πλούσιου προγράμματος που ολοκληρώθηκε  την Κυριακή των Βαΐων, εντάχθηκε τιμητικά και η παρουσίαση του δίγλωσσου ποιητικού βιβλίου της Γιώτας Παρθενίου με τίτλο«πήρες τα γράμματά μου;» , « hai ricevuto le mie lettere?», μεταφρασμένο στην Ιταλική από τον Κωνσταντίνο Νίκα. Το έναυσμα για την παρουσίαση αυτή το έδωσε το γεγονός ότι η συλλογή περιλαμβάνει ποιήματα εμπνευσμένα  από τις πολιορκίες και την ηρωïκή έξοδο του Μεσολογγίου. 
Ήταν μια εξαιρετική περίπτωση επιστροφής των ποιημάτων αυτών στην πόλη που τα γέννησε, τυπωμένα σε διαστάσεις πίνακα, καδραρισμένα, φιλοτεχνημένα από τα επιδέξια χέρια του σπουδαίου Γιαννιώτη εικαστικού Χριστόδουλου Γκαλντέμη και έτοιμα να αναρτηθούν σε περίοπτη θέση στην πινακοθήκη του Δήμου !



Έτσι βιώσαμε μιαν καταπληκτική βραδιά ποίησης με τη συνοδεία της κιθάρας του Αλέξη Μπάγια και τις υπέροχες απαγγελίες του Guglielmo Bianco, της Γιολάντας Καπέρδα και της Γ. Παρθενίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, ενώ λίγο αργότερα γευτήκαμε  τη ζεστή φιλοξενία του προέδρου του Πνευματικού  Κέντρου Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου κ. Αριστείδη Καβάγια, της συζύγου του κ. Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια και του συντονιστή της εκδήλωσης κ. Μάκη Μπαλωμένου. 






Φανερή ήταν η συγκίνηση της ποιήτριας Γ. Παρθενίου που υπηρέτησε και έζησε στο Μεσολόγγι έξη ολόκληρα χρόνια και ήταν φυσικό να διακατέχεται από συναισθήματα δέους.
Η έμπνευση που προέκυψε  από αυτό το ιερό δέος και η ποίηση συνολικά  έκλιναν για μια ακόμα φορά το γόνυ στο Μεσολόγγι!




Μαργαρίτα Φρονιμάδη- Ματάτση
Ποιήτρια –Πρόεδρος του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες»