Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Την Κυριακή 10/5 και το Μεσολόγγι στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2015. Κάλεσμα από τους "Ποδηλάτες Μεσολογγίου"

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι το κορυφαίο, διεκδικητικό γεγονός της χρονιάς για το ποδηλατικό κίνημα. Δεκάδες πόλεις από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το Μεσολόγγι εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το ποδήλατο και ζητούν να του δοθεί ο χώρος που του αναλογεί.

Στις 10 Μαΐου 2015 οι ρόδες των ποδηλάτων θα γυρίζουν μαζί και θα βροντοφωνάζουν με τους ποδηλάτες το κεντρικό σύνθημα της φετινής ποδηλατοπορείας που είναι το εξής:

"Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία".

"Ποδήλατο στα σχολεία" σημαίνει:

Μαθήματα ποδηλάτου και οδικής ασφάλειας με ποδήλατο για τα παιδιά, εργασίες για την προβολή των οφελών από την μετακίνηση με ποδήλατο, ασφαλείς χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των σχολείων και γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών.

"Ποδηλατόδρομοι" σημαίνει:

Δίκτυο για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο που να διατρέχει όλη την πόλη, περνώντας από τα πιο κεντρικά σημεία και καλύπτωντας τους ποδηλάτες για όλες τους τις μετακινήσεις.

Οι "Ποδηλάτες Μεσολογγίου" που οργανώνουν την Ποδηλατοπορεία στο Μεσολόγγι σε ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζουν:

"Ως καθημερινοί ποδηλάτες Μεσολογγίου καλούμε όλους τους δημότες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν στην 8η Πανελλαδική ποδηλατοπορεία τη Κυριακή 10 Μαίου, στις 10 πμ, στην πλατεία ποδηλάτου (Χαριλάου Τρικούπη).

Η πορεία κινείται σε επίπεδο αυτό-οργάνωσης της τοπικής ποδηλατικής ομάδας η οποία επικοινωνεί με παρόμοιες ομάδες άλλων πόλεων. Η Π.Π στο Μεσολόγγι φέρει το μήνυμα: Aξιοποίηση της ιδανικότερης πόλης για ποδήλατο μετατρέποντάς την στην καταλληλότερη ποδηλατούπολη με περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους, ποδηλατική συνείδηση στους πολίτες κάθε ηλικίας, σεβασμό από και προς τους οδηγούς ΙΧ, σωστές υποδομές, ποδηλατικό τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:

1) Δίκτυο ποδηλατοδρόμων περιφερειακά της πόλης.

Προτείνουμε το παρακάτω σχέδιο: α) ολοκλήρωση των ποδηλατοδρόμων της παλιάς περιμετρικής και σύνδεσή τους με το λιμάνι β) ποδηλατόδρομος στην είσοδο-έξοδο προς αιτωλικό (Άγιος Δημήτριος- συνοικισμός- ΔΕΗ),γ) καλλονή, δ) ναυπάκτου, ε) οδός Σπύρου Μουστακλή και σύνδεση της με ανατολική περιμετρική και πρώτη καμάρα-λιμάνι-τουρλίδα ζ) δύο περιμετρικές ανατολικά αλίπεδα και πλώσταινα. Eπίσεις, όσο δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι ζητάμε σαμαράκια στις περιμετρικες για να μπορουμε να συνυπάρχουμε με τα ΙΧ με ασφάλεια και να απολαμβάνουμε όλοι οι πολίτες, τη βόλτα με το ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα όπως ήδη γίνεται στην τουρλίδα.

2) Ολοκλήρωση του πεζοδρόμου της Τουρλίδας για να περπατούν με περισσότερη άνεση και ασφάλεια τόσο οι πεζοί όσο και οι ποδηλάτες και όχι να περιπλέκονται μεταξύ τους. Επίσης επαρκή φωτισμό στον ίδιο δρόμο με καλαίσθητα διακριτικά φώτα στο ύψος του εδάφους ώστε να μην τυφλώνουν τον πεζό ή τον ποδηλάτη αλλά και για να μην μπορεί εύκολα να τα καταστρέψει κάποιος όπως έχει συμβεί με τα ήδη υπάρχοντα.

3) Πάρκινγκ ποδηλάτου σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη. Έτσι η πόλη θα ομορφύνει, θα ελευθερωθούν περισσότεροι χώροι για πεζούς και τα ποδήλατα μας θα είναι πιο ασφαλή.

4) Δημιουργία μουσείου ποδηλάτου με την αξιοποίηση της μοναδικής συλλογής Μεσολογγίτη με ποδήλατα πραγματικά κειμήλια ο οποίος επανηλειμένα έχει ζητήσει χώρο αλλά μάταια.

5) Τοποθέτηση γλυπτού ποδηλάτου σε κάποιο σημείο εισόδου και ανάδειξη της πόλης ως ποδηλατούπολης με τη δημιουργία των απαράιτητων υποδομών (όπως αναφέρονται παραπάνω) και την τουριστική προώθηση της ως τέτοια."

Συμμετέχοντες Πόλεις:

Aθήνα, Άργος, Βόλος, Δράμα, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος & Μαρμάρι, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λαμία, Λάρισα, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, Μυτηλύνη, Μώλος, Καμμένα βούρλα & Άγιος Κωνσταντίνος, Πάτρα, Πρέβεζα, Σκύρος, Σπάρτη, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά.