Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι για

To Tμήμα Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τον εορτασμό της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος παρουσιάζει ένα σχετικό άρθρο.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος σε 30 χώρες της Ευρώπης κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας & Αφροδιοσιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 Δωρεάν εξετάσεις, για τον καρκίνο του δέρματος.

Η εβδομάδα που διανύουμε γιορτάζεται από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία ως «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος» και οι συνεργαζόμενοι με την Εταιρεία δερματολόγοι θα πραγματοποιούν από τις 4 ως τις 8 Μαΐου δωρεάν εξετάσεις για πιθανό μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος σε όλη την Ελλάδα.

Όσοι σπουδαστές-σπουδάστριες του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει να απευθύνονται

  • στο τηλέφωνο 2631024822στην κ. Καρέτσου-Βελτσίστα Αγγελική Ιατρός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Διεύθυνση: Κόμητος Ρώμα 1, Μεσολόγγι
  • και στην κ.Μαρίνου Λυκούδη Ευπραξία Δερματολόγος Αφροδισιολόγος στο τηλέφωνο 2631055585 Διεύθυνση: Mαυροκορδάτου Αλέξανδρου & Βλαχόπουλων, Μεσολόγγι
  • προκειμένου να καθορίζεται το συγκεκριμένο ραντεβού.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών καρκίνων δεν σταματά να αυξάνεται. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια δερματικοί καρκίνοι. Από τις περιπτώσεις αυτές οι 130.000 αφορούν στο μελάνωμα.


Το ένα τρίτο των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τους 66.000.

Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο, δηλαδή τις διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαγιό και μπικίνι και μαύρισμα. Δηλαδή σχετίζεται με όλες τις συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αφού σύμφωνα με μελέτες στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες, ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ' εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται το δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι' αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την περσινή εκστρατεία, κατά την οποία εξετάστηκαν 6.596 άτομα, το 1,84% είχε βλάβες υπόπτες για μελάνωμα, το 8,8% βλάβες ύποπτες για κακοήθεια, το 5,7% είχε ακτινική κεράτωση (βλάβη της επιφάνειας του δέρματος, που μπορεί να φαίνεται αδρή σαν υαλόχαρτο) και το 11,4% περισσότερους από 50 σπίλους.

Ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτο-εξέταση. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον δερματολόγο.

Η πρόληψη αποτελεί σωτήριο βήμα στις περιπτώσεις του καρκίνου του δέρματος, αφού οι ειδικοί υπολόγισαν πως το 90% των περιπτώσεων μελανώματος μπορούν να θεραπευτούν εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως.