Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μεσολόγγι, τόπος Ιερός. Ευλογημένος. Πόσοι όμως το συνειδητοποιούμε πραγματικά;

​Μεσολόγγι, τόπος Ιερός. Ευλογημένος. Όλοι το γνωρίζουμε, πόσοι όμως το συνειδητοποιούμε πραγματικά; Σίγουρα όλοι όσοι παρακολουθήσαμε το Σχολείο μαθημάτων που διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κωστής Παλαμάς») με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Πολιτισμός», του οποίου οι εργασίες τελείωσαν την Τρίτη 19 Μαΐου.

Τα μαθήματα του σεμιναρίου («Λαϊκός Πολιτισμός και Τουρισμός» και «Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση») ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με το Μεσολόγγι, ενδιέφεραν όμως λίγους,˙ μόλις 13 οι συμμετέχοντες. Και πόσο θλιβερή φάνταζε στις ομιλήτριες η απουσία των τοπικών αρχών και φορέων.

Ωστόσο, όπως επανειλημμένως τόνισαν τόσο η κ. Μαυρολέων όσο και η κ. Μαρινοπούλου, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση όλων αυτών που έχει να προσφέρει η πόλη μας βρίσκεται στα δικά μας χέρια.

Η αδιαφορία τις άφησε άναυδες, ο πλούτος όμως της περιοχής σε υλικά και μη αγαθά, όπως το αβγοτάραχο, η λιμνοθάλασσα με τις πελάδες και τα υδρόβια πτηνά, το ηλιοβασίλεμα, οι αλυκές, τα αρχαία θέατρα και φυσικά η ιστορία, τις έπεισε να συνεχίσουν να μας καταθέτουν προτάσεις και οράματα τουρισμού και να μας παρακινούν ώστε να ενεργοποιηθούμε για το καλό της πόλης μας και να αναλάβουμε δράση.

Καλή η ιστορία και το αβγοτάραχο αλλά από μόνα τους δεν καταφέρνουν τίποτα. Απαιτείται το πιο σημαντικό στοιχείο: η συνεργατικότητα! Και είναι εκεί που πάσχουμε περισσότερο, στην συνεργασία και το ενδιαφέρον.

Το Μεσολόγγι είναι ένα από τα πιο πλούσια μέρη της Ελλάδας, αλλά οι άνθρωποί του αδιαφορούν.

Χρειάζονται συλλογικές ενέργειες που να μην αποσκοπούν στο προσωπικό όφελος αλλά να έχουν ως κύριο μέλημα το κοινό καλό. Χρειάζεται αφομοίωση του ιστορικού παρελθόντος για τη δημιουργία νέου. Δυστυχώς στις δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας, η ανάπτυξη φαντάζει δύσκολη. Όχι όμως ακατόρθωτη!

Με τη συνεργασία όλων μας και πρωτίστως την αγάπη για την πόλη μας μπορούμε να κάνουμε το Μεσολόγγι πρότυπο ανεπτυγμένης πόλης˙ κοιτίδα πολιτισμού, κέντρο ιστορίας, δίκτυο τουριστικής ανάπτυξης σεβόμενοι πάντα το ιστορικό μας παρελθόν, το λαϊκό πολιτισμό, το περιβάλλον και φυσικά τους κατοίκους.

Κλείνοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον κ. Γ. Αποστολάκο για την εμπεριστατωμένη και πλήρως κατηρτισμένη ξενάγηση στην Πινακοθήκη, καθώς και το προσωπικό του εστιατορίου Ραδιομέγαρο για τις άψογες υπηρεσίες που παρείχε καθημερινά σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

Ε.Ζ.