Τρίτη 26 Μαΐου 2015

"Τι έγινε" και "τι δεν έγινε" ένα χρόνο μετά τη νίκη Καραπάνου στις εκλογές της 25 Μαΐου 2014

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε, χθες, Δευτέρα 25 Μαΐου, από την εκλογή του Νίκου Καραπάνου στη δημαρχία του Μεσολογγίου στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, απέναντι, στον Νίκο Μουρκούση, για να αναλάβει επίσημα καθήκοντα δημάρχου τρεις μήνες αργότερα την 1η Σεπτεμβρίου.
Με δεδομένο ότι το τρίμηνο που μεσολάβησε για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής δεν ήταν διάστημα «διακοπών» λόγω της κόπωσης του προεκλογικού αγώνα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τι έγινε και τι δεν έγινε στον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.
Τι δεν έγινε
Ως γνωστό στις δημοτικές εκλογές του περασμένου χρόνου συμμετείχαν οχτώ παρατάξεις που όλες εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα αυτό να είναι το πλέον πολυπαραταξιακό στην ιστορία του δήμου.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προσπάθειες άμβλυνσης, των όποιων προσωπικών και πολιτικών αντιθέσεων, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής, να υπάρχει χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής, για βασικά ζητήματα του δήμου, με σημαντικότερο, αυτό της αναπτυξιακής του προοπτικής, με συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ταυτόχρονα, δεν έχουν λείψει, φαινόμενα «ρεβανσιστικών» συμπεριφορών τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία σε ζητήματα ήσσονος σημασίας. Φαινόμενα δυστυχώς μικροπολιτικού και μόνο χαρακτήρα…



Στο διάστημα, αυτό, ως μοναδική πολιτική ήττα του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου παραμένει στη θέση του, παρά το ότι υπήρξε σειρά παρεμβάσεων του για αντικατάστασή του τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι ο Νίκος Καραπάνος δεν προέβη στη δημοσιοποίηση «των συμφερόντων που βρέθηκαν απέναντί του στις εκλογές», όπως είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.


Τι έγινε
Ένας από τους τομείς που υπήρξε θεαματική βελτίωση της απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών ήταν αυτός του τομέα της καθαριότητας.  Όταν από τις πρώτες μέρες της θητείας της δημοτικής αρχής υπήρξε μια οφθαλμοφανής βελτίωση της εικόνας στην πόλη του Μεσολογγίου, πολλοί ήταν αυτοί που εκτιμούσαν ότι θα είναι πρόσκαιρη η βελτίωση. Όμως εννέα μήνες μετά η καλή εικόνα συνεχίζεται και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα σε όλο το εύρος του δήμου.
Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι δεν υπήρξε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του δήμου για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τείνει να λυθεί ένα ζήτημα που ταλάνιζε για περισσότερα από 15 χρόνια, το δήμο Μεσολογγίου.
Μένει να δούμε εάν το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης που σχεδιάζονται από τη δημοτική αρχή ώστε τότε να μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη λύση του ζητήματος.
Μια άλλη, σημαντική ενέργεια, της δημοτικής αρχής ήταν αυτή της επίσπευσης των διαδικασιών για την σύσταση δημοτικού λιμενικού ταμείου με αποτέλεσμα ο δήμος πλέον να είναι αυτός, που έχει κύριο λόγο για το παράκτιο μέτωπο της πόλης.
Θετικό είναι το πρόσημο και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αφού διασφαλίστηκε με επαρκέστατη χρηματοδότηση η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ του δήμου, φιλοξενώντας τον μέγιστο αριθμό παιδιών, ενώ ανάλογη μέριμνα υπήρξε και για το ΚΑΠΗ αλλά και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στον τομέα της διοίκησης και των οικονομιών του δήμου, με ευθύνη του Σπύρου Καρβέλη φαίνεται ότι υπάρχει όχι απλώς χρηστή διαχείριση αλλά έχει επιτευχτεί μια χωρίς προηγούμενο τακτοποίηση σε σημείο που τα ελλείμματα που παράγει ο δήμος να είναι σχεδόν μηδενικά, με παράλληλη εξόφληση οφειλών περασμένων χρήσεων.
Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής και στον τομέα των έργων, με δεδομένο ότι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε στη διάθεσή της είναι η «κουτσουρεμένη» πάγια χρηματοδότηση μερικών χιλιάδων ευρώ, αφού το ΕΣΠΑ τελειώνει φέτος.
Και είναι αξιοσημείωτες, διότι κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου εντάχθηκε κυριολεκτικά «στο και πέντε» το έργο της αποχέτευσης στην Κατοχή στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού περίπου 2εκ.€.
Στον ίδιο τομέα δεν μπορεί να παραβλεφτεί το γεγονός ότι σταμάτησε η «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων που στο παρελθόν έδινε «τροφή» για σκανδαλολογία… Επιπρόσθετα για όσα μικρά έργα έγιναν υπήρξε δημοσιοποίηση της διακήρυξης τους στην ιστοσελίδα του δήμου με παράλληλη ενημέρωση του συλλόγου εργοληπτών.


Στον τομέα του πολιτισμού πέραν του «ανοίγματος» που έγινε σε όλο το φάσμα όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, χωρίς «κομματικές παρωπίδες» θα πρέπει να επισημανθεί ότι μπήκε τέλος στη λειτουργική αβεβαιότητα του «Κατράκειου» και έτσι σε σύντομο χρόνο κατέστη εφικτή η απρόσκοπτη λειτουργία του, καθιστώντας το επισκέψιμο.
Συνεπώς κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση του έργου της δημοτικής αρχής Καραπάνου μπορούμε να εκτιμήσουμε, ότι στο διάστημα αυτό έγιναν, βήματα στη σωστή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει ο διασκελισμός να ανοίξει - αφήνοντας πίσω του συμπεριφορές παλαιοκομματικής κοπής - με γνώμονα την χάραξη μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής, για την περιοχή στηριζόμενη στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
Και πρέπει να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική διότι η χρυσοφόρα αγελάδα του ΤΕΙ ψόφησε…

Υ.Γ. Μια από τις καλύτερες στιγμές της δημοτικής αρχής είναι κατά την άποψή μας αυτή της πρωτοβουλίας του αντιδημάρχου Παναγιώτη Σταράμου και του προέδρου της Δ.Κ. Αιτωλικού, Γιώργου Δένδουλα που με τη βοήθεια συμπολιτών τους έστρωσαν μόνοι τους άσφαλτο σε λακκούβες του Αιτωλικού δίνοντας ένα απτό παράδειγμα της ανιδιοτελούς ενασχόλησης με τα κοινά.