Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ενημερωτική δράση και στο Μεσολόγγι από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για την 3η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

- 186.300 παιδιά έως 19 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στον κόσμο ετησίως

- 319 παιδιά έως 14 ετών έχασαν τη ζωή τους στην Ε.Ε. από τροχαία δυστυχήματα το 2012

- Τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν ως επιβάτες από ότι τα παιδιά στην Ελβετία.

Στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (4-10 Μαΐου) του Ο.Η.Ε. με θέμα «Παιδί και Οδική Ασφάλεια» και σε συνέχεια της 8ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και του Σ.Ε.Σ., το Ι.Ο.ΑΣ. - Συμβουλευτικό Όργανο του Ο.Η.Ε., συνεχίζει τις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας και υλοποιεί δράσεις για τους γονείς και τα παιδιά.

Από το 2009 μέχρι και σήμερα, 107.077 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής μέσω των προγραμμάτων του Ινστιτούτου, με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Σύμφωνα με τον πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παιδιών εώς 19 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο το 2010, ήταν πεζοί (38%).

Στο πλαίσιο των στρατηγικών του Ο.Η.Ε. για την ενίσχυση της ασφάλειας των παιδιών ως χρήστες του δρόμου, το Ινστιτούτο υπόσχεται να εντείνει τις προσπάθειές του για την περαιτέρω εκπαίδευση των μαθητών στο θέμα της οδικής ασφάλειας και διοργανώνει σειρά δράσεων από τις 4-10 Μαΐου με την υποστήριξη συνεργαζόμενων φορέων και των εθελοντών του, με επίκεντρο:


 

1. Ημερίδα ενημέρωσης & εκπαίδευσηςεκπαιδευτικών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αττικής υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για θέματα Οδικής Ασφάλειας & Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνογερμανική Αγωγή & που φιλοξενεί τις εν λόγω δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της (4/5).

2. Θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση Μαθητών Δ/θμιας Εκπαίδευσης με το πρόγραμμα «Κάν’ το Σωστά» στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Αθήνα (4-5/5).

3. Δράσεις με την Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας και βιωματικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μικρούς φίλους:

- στην Αθήνα (Πλατεία Κοραή) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων (7-8/5).

- στη Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο COSMOS Mediterranean): δράσεις ενημέρωσης για τη χρήση του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς σε συνεργασία με το κατάστημα παιδικών ειδών «Τρίκυκλο», καθώς και βιωματικές δράσεις ενημέρωσης για το αλκοόλ& την οδήγηση με ειδικό τάπητα και γυαλιά προσομοίωσης μέθης και για τη χρήση ζώνης όλων των επιβατών στο όχημα (4-10/5).

- στο Μεσολόγγι (Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου) σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης (9/5).

4. Διεξαγωγή εργαστηρίων Οδικής Ασφάλειας με συμμετοχή Προσκόπων από την Ιρλανδία εν όψει της συμμετοχής του Ι.Ο.ΑΣ. στο 23rd World Scout Jamboree 2015 στην Ιαπωνία (7-8/5).

5. Ενημέρωση – διανομή πληροφοριακού υλικού από το Κέντρο Πληροφόρησης για την Οδική Ασφάλεια του Ι.Ο.ΑΣ. στη Στοά του Βιβλίου

Επιπλέον, το Ι.Ο.ΑΣ., γνωρίζοντας τη δυσκολία απόκτησης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου πολλών οικογενειών, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ανέπτυξε ένα νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Share the Safety» όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούνε να χαρίσουν το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που δε χρησιμοποιούν πια σε μια οικογένεια που το έχει ανάγκη. Το Ι.Ο.ΑΣ. συγκεντρώνει τα παιδικά καθίσματα και σε συνεργασία με τους Δήμους πραγματοποιείται η διανομή τους προς τις οικογένειες.