Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Η αποθέωση της "μικροπολιτικής" με θύματα τους φορολογούμενους πλημμυροπαθείς του Μεσολογγίου...


Στο ζήτημα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους πλημμυροπαθείς του Μεσολογγίου αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κοινωνία Μπροστά», Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του δήμου Μεσολογγίου δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου δεν έχει υπάρξει έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο.
Όμως διαβάζοντας τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου μας δημιουργούνται ερωτηματικά για τη συνολική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στο συγκεκριμένο θέμα, έξι μήνες περίπου μετά την καταστροφική πλημμύρα της 21ης Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι.
Ερωτηματικά που πηγάζουν από τον εξής συλλογισμό: «Έστω ότι, οι του δήμου είναι αμελείς, ανίκανοι κλπ. η κεντρικοί διοίκηση, οι αντιπολίτευση του δήμου, οι βουλευτές κλπ γιατί στο συγκεκριμένο θέμα, έξι μήνες τώρα γιατί αδράνησαν;». 
Συνεπώς κατά την άποψή μας υπάρχει συνολικό ζήτημα, με θύματα τους φορολογούμενους που πίστεψαν στις αρχικές επίσημες ανακοινώσεις της πολιτείας… η οποία τώρα τους ζητάει τα ρέστα… εξαιτίας μικροπολιτικών παιγνιδιών ή αντικειμενικής αδυναμίας υλοποίησης των αρχικών ανακοινώσεων για την φορολογική διευκόλυνση των πληγέντων.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:«Έχουμε μήνες τώρα, ως «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» αναδείξει το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοτών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα στις 21-10-2016. Τονίζαμε δε μετ’ επιτάσεως – τόσο μέσω των ΜΜΕ όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο – ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και ειδικά ο Δήμος, για την ενεργοποίηση των πάγιων διατάξεων για την αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά την οποία συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων) και την κεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων) ούτως ώστε οι ανωτέρω εισφορές να εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της 6μηνης αναστολής.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, ενδεχομένως από αμέλεια ή άγνοια, μέχρι τις 10-4-2017 δεν απέστειλε έγγραφο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για ρυθμίσεις οφειλών προς όλα τα ταμεία του Δημοσίου και ως εκ τούτου η σχετική ρύθμιση – η οποία απαιτεί απόφαση από την αρμόδια Υπουργό Οικονομικών κα Αικατερίνη Παπανάτσιου – να μην έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, δηλαδή δέκα (10) ημέρες πριν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης!
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι στην πράξη πλέον δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τις χάσουν χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες, με υπαιτιότητα κυρίως του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.  
ΥΓ1: Για του λόγου το αληθές, ας ρίξει κάποιος μια ματιά στο ΦΕΚ 1108/Β/31-3-2017 που αφορά αντίστοιχη διαδικασία στον Δήμο Πύργου.
ΥΓ2: Και βέβαια το ενδιαφέρον σας ήταν έντονο μόνο για τις συνεχείς έκτακτες χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία για τον Δήμο και που να περισσέψει χρόνος ενδιαφέροντος για τους χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες που επλήγησαν από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα στις 21-10-2016…»