Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου: "Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών"


Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών εξαιτίας της καύσης υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, ενώ με την ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστή η διασύνδεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη βάση Γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώνονται σε αγροτικές περιοχές με επέκταση σε δασικές εκτάσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οφείλεται σε αμέλεια και έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας από τους αγρότες, κατά την καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών, που πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό την περίοδο αυτή.

Σας γνωρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα διασυνδέθηκε με τη βάση Γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στα πλαίσια αναβάθμισης της έρευνας σε ό,τι αφορά το έγκλημα του εμπρησμού με την χρήση νέων τεχνολογιών.


Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της φυλάκισης από 2 έτη έως και ισόβια και χρηματικής ποινής από 2.900 € έως και 150.000€ (άρθρα 264,265,266 Π.Κ.) προβλέπονται και τα παρακάτω:

Παύουν να δικαιούνται αποζημίωση(επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ακόμη και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με απαγόρευση στο εξής βόσκηση και οποιαδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτήν. Επιπλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν. 998/1979).

Κατόπιν των παραπάνω θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των κατοίκων της περιοχής μας.

Μπορεί αυτή την περίοδο και μέχρι την 30/4/2017 να επιτρέπεται η ελεγχόμενη καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτικές περιοχές αλλά θα πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα:

Α. Η καύση γίνεται μόνο πρωινές ώρες.

Β. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

Γ. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς και αρκετής ποσότητας ύδατος.
Παρακαλούνται όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση ανάγκης να τηλεφωνούν άμεσα στο 199."