Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Το "Δείπνο Ηλιθίων!" παρουσιάζεται στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 23/5 (VIDEO)


Το "Δείπνο Ηλιθίων!" είναι η  παράσταση από την Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"  που διοργανώνει το "Σπουδαστήρο Τεχνών" Μεσολογγίου, στο Αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου στο Μεσολόγγι, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στις 9 το βράδυ.
Το «Δείπνο Ηλιθίων» έχει γράψει ο Φρανσίς Βεμπέρ, τη μετάφραση η Νικολέτα Κοτσαηλίδου ενώ της σκηνοθεσία και διδασκαλία  της παράστασης έχει κάνει η Φραντζέσκα Ιωαννίδη η οποία σε σημείωμα της αναφέρει:
«Το Δείπνο Ηλιθίων, είναι μια παράξενη, σκοτεινή φάρσα, με τον απόηχο από τις φρενήρεις φάρσες του ΦΕΥΝΤΩ, που φλερτάρει με την κωμωδία ηθών και καταστάσεων, για ν’ αποδειχτεί ένα καμουφλαρισμένο κοινωνικό και πολιτικό έργο, για την φύση των ανθρώπων.
Ο «ηλίθιος» του Βεμπέρ, όπως και ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, δεν χωράει στον πραγματικό κόσμο, παρ’ όλες τις προσπάθειές του. Όταν έρχεται σ’ επαφή μ’ αυτόν τον κόσμο, δημιουργείται μια υπαρξιακή ρωγμή, ένα όριο, ένα σύνορο, που τον χωρίζει από την «κανονικότητα».Όλοι όμως αυτοί οι «ηλίθιοι», λειτουργούν ως ένας καταλυτικός μηχανισμός επαναπροσδιορισμού των γύρω τους, δοκιμάζοντας το προσωπικό και κοινωνικό τους σύστημα.
Το σύμπαν της κωμωδίας, φανερώνει όχι τόσο τις συγκρούσεις, αλλά τα δυσαρμονικά φαινόμενα που πιθανά να επιδέχονται βελτίωση.
Διατηρούμε το χαμόγελο στα χείλη, καθώς δεν απειλείται ουσιαστικά η τάξη των πραγμάτων από έναν «ηλίθιο» και γιατί είμαστε σίγουροι πως κάτι θα συμβεί ως δια μαγείας, ώστε η τάξη θ’ αποκατασταθεί και θ’ ακολουθήσει η αρμονία