Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Σε 5η έκδοση! Το βιβλίο της Ακακίας Κορδόση "Μιλήστε Μεσολογγίτικα"


Τρία χρόνια μετά το «αιώνιο» ταξίδι της Ακακίας Κορδόση, οι εκδόσεις «Ασημακόπουλος», τιμώντας τη μνήμη της προέβησαν στην 5η έκδοση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου της «Μ ι λ ή σ τ ε Μ ε σ ο λ ο γ γ ί τ ι κ α».
Ένα βιβλίο, συμπληρωμένο με 300 περίπου λήμματα και φωτογραφίες, που περιέχει συνολικά 2000 λέξεις οι οποίες αποτελούν το Μεσολογγίτικο γλωσσάρι.
Οι περισσότερες είναι μαζεμένες από το στόμα του λαού της μικρής και ήσυχης πολιτείας μας.
Πολλές είναι συλλεγμένες στα ιβάρια του Μεσολογγίου μετά από μακριά συμβίωση και συζητήσεις της Ακακίας με τους ψαράδες που ζούσαν εκεί.
Είναι ένα απόσταγμα μνήμης και αγάπης προερχόμενο κατευθείαν από το στόμα των απλών, αγράμματων και αταξίδευτων ανθρώπων του τόπου μας με τη φρεσκάδα της ειλικρίνειας και την αυθεντικότητα του μιλημένου.Όλες οι λέξεις συνοδεύονται από ανάλογες επεξηγήσεις, ετυμολογία και φραστικά παραδείγματα.
Το βιβλίο συμπληρώνεται από την ιστορία της Μεσολογγίτικης γλώσσας, από τους κανόνες της προφοράς και «φωνητικής» γραφής των λέξεων καθώς και από 750 παρατσούκλια, 80 τοπωνύμια, 70 μεσολογγίτικες εκφράσεις - παροιμίες και ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.
Το βιβλίο διατίθεται από το «Τεχνοπωλείο» του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι (Τηλ. 26310 51260)