Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η Διεθνής Αδελφότητα απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων υποδέχθηκε και συνόδευσε τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Μέσων Πυρηναίων στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό


Μέλη του Ελληνο- Γαλλικού Συλλόγου Μέσων Πυρηναίων με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Τάσο Αντωνή επισκέφθηκαν πριν από λίγες ημέρες το Μεσολόγγι και ξεναγήθηκαν στα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής σύμφωνα με πρόγραμμα που διαμόρφωσε η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Μια ξενάγηση που δημιούργησε απόλυτα θετικές εντυπώσεις στην αποστολή έτσι όπως τουλάχιστον περιγράφεται στην σχετική ανακοίνωση της Αδελφότητας που ακολουθεί:
«Την 11, 12 και 13 Απριλίου επισκέφθηκαν την πόλη μας 10 μέλη του Ελληνο- Γαλλικού Συλλόγου Μέσων Πυρηναίων με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Τάσο Αντωνή. Ο σύλλογος έχει έδρα την Τουλούζη και τα μέλη του είναι Έλληνες ή Γάλλοι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς μαθαίνουν ελληνικά σε φροντιστήρια που οργανώνει ο σύλλογος
Είχαν προσκληθεί από τον Κ. Καρκανιά διευθυντή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είχε διαμορφώσει το σχετικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Γιάννη Μακρή, πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Ο σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο ένα ταξίδι στην Ελλάδα σε τοποθεσίες ιστορικού ενδιαφέροντος. Αυτή η επίσκεψη επομένως μπορεί να είναι η αρχή και θα ακολουθηθεί από αντίστοιχες κατά τα επόμενα έτη και γι’ αυτό όσοι εμπλακήκαμε στην οργάνωσή της δώσαμε πολύ μεγάλη προσοχή.
Τα δύο βράδια στο Μεσολόγγι οι επισκέπτες μας έμειναν στο ξενοδοχείο Θεοξένια.



Το μεσημέρι της πρώτης ημέρας έφαγαν στην Αλατιέρα όπου τους υποδέχθηκε ο διευθυντής της Γιάννης Βισβίκης, ο οποίος είχε φροντίσει να έχουν ξεχωριστό τραπέζι και ιδιαίτερη περιποίηση.
Τους επισκέπτες την 11/4 ξενάγησε αφιλοκερδώς η Πόλυ Αλετρά, διευθύντρια του γνωστού Κέντρου Γαλλικής Γλώσσας. Μαζί της επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων και την Δημοτική Πινακοθήκη. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και ξεναγήθηκαν από την Ειρήνη Καρανικόλα. Το βράδυ έφαγαν στην “Αγορά” του Παναγιώτη Χρά μια πλούσια ποικιλία ντόπιων και φρέσκων ψαριών.
Την επομένη ημέρα ο Γιάννης Μακρής, πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων τους αφηγήθηκε πολύ παραστατικά τα σχετικά με την Έξοδο. Στην συνέχεια ο Κ. Καρκανιάς τους μίλησε για το Μεσολόγγι και την περιοχή του από την αρχαιότητα έως σήμερα και τους χάρισε δύο βιβλία για την επίδραση που είχε η Έξοδος του Μεσολογγίου στην ενίσχυση των φιλελληνικών αισθημάτων και πολιτικών στην Ευρώπη.
Στην συνέχεια όλοι μαζί πήγαν στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών και προσκύνησαν στην εκκλησία. Στον γυρισμό σταμάτησαν για να δουν από ψηλά την πορεία των εξοδιτών από το σπίτι του Χρήστου Καρκανιά στο Μαύρο Λιθάρι όπου η Βάλια Πούλου – Καρκανιά τους προσέφερε καφέ και παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα.
Η περιήγηση συνεχίστηκε προς το Αιτωλικό περνώντας από τις Αλυκές. Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησί στο μέσο της λιμνοθάλασσας, το οποίο είχε σημαντική εκπαιδευτική παρουσία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι ίσως το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που συνδέεται με την ξηρά με δύο γεφύρια που έχουν μήκος περίπου 300 μέτρα το καθένα. Είναι πανέμορφο!
Από το νησί αυτό κατάγεται η πανελληνίως γνωστή χαράκτρια Βάσω Κατράκη και γι’ αυτό έχει ιδρυθεί το Μουσείο Χαρακτικής με το όνομά της. Εκεί ο φίλος και γνωστός αρχιτέκτων Αποστόλης Μπλίκας είχε οργανώσει γαλλόφωνη ξενάγηση στην εκπληκτική έκθεση χαρακτικών του Μουσείου από την Ελπίδα Νικολογιάννη με την βοήθεια της υπαλλήλου του μουσείου Μαρίας Ζευγίτη και του Γιάννη Λουκά που είναι και ο ίδιος χαράκτης.
Το μεσημέρι τους επισκέπτες παρέλαβε στο Μεσολόγγι ο Ντίνος Χαλαζιάς από το «ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ» (DISCOVER MESSOLONGHI) και ο Ανδρέας Ματζουράτος από το Ιβάρι της Κλείσοβας. Τους πήγαν με  γαΐτες στο νησάκι της Αγίας Τριάδας και τους περιέγραψαν επί τόπου την νικηφόρα μάχη της Κλείσοβας της 25 – 3 – 1826.
Ο Ανδρέας Ματζουράτος επίσης τους εξήγησε την λειτουργία των φυσικών ιβαριών της λιμνοθάλασσας και τους μίλησε για τα είδη ψαριών που αλιεύονται καθώς και για την παρασκευή του αυγοτάραχου.
Μετά έφαγαν στον εξώστη της πελάδας του ιβαριού μεσολογγίτικα ορεκτικά και ψάρια που είχαν αλιευτεί εκείνη την ημέρα. Όπως ήταν φυσικό οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν και από την υποδοχή και την ξενάγηση και το τοπίο και το φαγητό.
Το βράδυ μαζί με τον Κ. Καρκανιά και τον Ντίνο Χαλαζιά ήπιαν ούζο και τσίπουρο και έφαγαν αυγοτάραχο και άλλους μεζέδες στην Αλατιέρα.
Την τρίτη ημέρα το πρωί έκαναν μπάνιο στην Τουρλίδα, παρακολούθησαν εκατοντάδες φλαμίνγκο στην λιμνοθάλασσα και στην συνέχεια ο Γιάννης Χαλαζιάς τους ξενάγησε στην Πλευρώνα.
Πριν φύγουν οι Γάλλοι φίλοι μας αγόρασαν βιβλία – οδηγούς για τον Κήπο των Ηρώων (της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου) και το Μεσολόγγι (της Ακακίας Κορδόση) καθώς και τοπικά προϊόντα (αλάτι, ούζο, τσίπουρο, αυγοτάραχο).
Οι επισκέπτες ξετρελάθηκαν στην κυριολεξία από όλη την υποδοχή και ξενάγηση, τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα εδέσματα, την ιστορία της Πόλης, το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.
Εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τον επαγγελματισμό του Τουριστικού Γραφείου «DISCOVER MESSOLONGHI», τον πλούτο των Μουσείων που επισκέφτηκαν στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και την ζεστή περιποίηση στα εστιατόρια όπου έφαγαν.
Το μόνο πρόβλημα που είχαν φεύγοντας είναι, ότι δεν είχαν περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν την περιήγηση σε όλη την περιοχή από τον Εύηνο έως τον Αχελώο.
Είναι βέβαιο, ότι ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Μέσων Πυρηναίων θα περιλάβει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και του χρόνου στο Πρόγραμμα Περιηγήσεών του στην Ελλάδα.
Η παραπάνω περιγραφή δείχνει, ότι το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και η περιοχή τους μπορούν να υποστηρίξουν την δημιουργία Τουριστικών προϊόντων με διάρκεια πολλών ημερών αρκεί όσοι τα σχεδιάζουν και όσοι συμμετέχουν στην εκτέλεσή τους να γνωρίζουν και να αγαπούν την πατρίδα μας και να είναι σωστοί επαγγελματίες.»