Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Βραβεία Ποίησης και Επιστημών στη μνήμη του ποιητή Νίκου Μπλάγκα και του φυσικού Κων/νου Λάσκαρη


Δύο βραβεία με χρηματικά έπαθλα, ένα για καλύτερη απόδοση σε θέματα Νεοελληνικής γραμματείας και ένα για Θετικές επιστήμες, δόθηκαν την Τετάρτη σε δύο μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου Ευηνοχωρίου αντίστοιχα. 
Τα βραβεία αθλοθέτησε ο συμπολίτης μας Σπύρος Μαργέτης, καθηγητής Φυσικής στο Παν/μιο Κεντ του Οχάιο. Στη εκδήλωση παρέστησαν οι οικογένειες του Ν. Μπλάγκα και Κ. Λάσκαρη, όπου συμμετείχαν και στην βράβευση των μαθητών. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με διαφάνειες, αστρο-μουσική(!) και αναφορές στο έργο των μαθητών και τιμώμενων προσώπων.
Όπως μας είπε ο Σ. Μαργέτης σε συνομιλία μας, η επιλογή των προσώπων έγινε με καθαρά προσωπικά κριτήρια. Ο Ν. Μπλάγκας ήταν ο “αδερφός και ποιητής” και ο Κ. Λάσκαρης ο πρώτος πυρηνικός φυσικός της περιοχής καθώς και ένας από μια μικρή ομάδα επιστημόνων οι οποίοι θεμελίωσαν το εργαστήριο ερευνών “Δημόκριτος” και κατασκεύασαν τον μοναδικό πυρηνικό αντιδραστήρα (τύπου ανοιχτής δεξαμενής) στη χώρα μας. Και οι δύο υπήρξαν άτομα εξαιρετικού χαρακτήρα και ποιότητας.



«Οι δύο αυτοί καταξιωμένοι Μεσολογγίτες ας αποτελέσουν τα τόξα τα οποία θα στείλουν εσάς, τους νέους συνεχιστές του στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του ο κ. Μαργέτης. «Να θυμάστε ότι η πνευματικότητα δεν έχει ηλικία, άρα ανάμεσά σας μπορεί να υπάρχουν και οι δικοί μου δάσκαλοι. Στην ηλικία σας ο Νίκος έγραφε στίχους όπου μας προέτρεπε ‘αν θέλουμε να παίζουμε, ας αδειάζουμε τη θάλασσα, μήπως και μάθουμε την ηρεμία των βυθών’ και επίσης αναρωτιόταν ‘τι να κάνω με το ρήμα πρέπει’ γιατί έτσι ήταν πάντα, ένα φωτεινό, ασυμβίβαστο πνεύμα
«Η Αριστεία μπορεί να κρύβει την παγίδα της έπαρσης και χωριστικότητας για τον βραβευμένο αλλά δεν παύει να είναι ιδανικό, ακόμη και αυτοσκοπός, μιας και καλεί σε δράση όλα τα καλύτερα στοιχεία και ταλέντα ενός ανθρώπου», μας είπε ο καθηγητής, «ειδικά όταν γίνεται με όρους συνεργασίας».
Το βραβείο ποίησης δόθηκε στη μαθήτρια του Γυμνασίου Ελένη – Μαρίνα Βοτσαΐτη και το βραβείο θετικών επιστημών στη ήδη φοιτήτρια στο Παν/μιο Πατρών Μαρία Καραπαπά. Και οι δύο μαθήτριες είχαν πλούσιο έργο και εξαιρετικό ήθος, σύμφωνα με τους καθηγητές τους.

Το βραβείο Ν. Μπλάγκα παρέδωσε στην Ελένη η μητέρα του Νίκου, Μαρία και οι δύο αδερφές του.
Το βραβείο στη Μαρία έδωσαν η κ. Μοναστηριώτη και η κ. Λάσκαρη. Όπως μας είπε ο καθηγητής ο κ. Μοναστηριώτης, φαρμακοποιός, είχε αθλοθετήσει ένα βραβείο Χημείας το οποίο είχε κερδίσει ο ίδιος τότε, έτσι η “κίνηση” του αυτή είναι κάτι σαν ανταπόδοση με ευγνωμοσύνη σε μια ευγενική χειρονομία ενός αγνώστου.
Ο ίδιος ελπίζει ότι στο μέλλον αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί και στα σχολεία της Ιεράς Πόλης με ανάδοχους τοπικούς φορείς ή φυσικά πρόσωπα. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «είναι χρέος μας να καθαρίζουμε τον ουρανό από την ομίχλη και τα σύννεφα ώστε να μας αγγίζει το μεγαλείο και το φως των [τοπικών] άστρων».