Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου άνοιξε η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2010


Στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άνοιξε η αυλαία των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για την 184η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, με τα εγκαίνια της έκθεσης την «Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Την επόμενη ημέρα έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Λουκή Ακρίτα στην ομώνυμη πλατεία της πόλης, ενώ προηγήθηκε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου λογοτέχνη και πολιτικού στο Τρικούπειο, παρουσία της συζύγου του Σύλβας και της κόρης του, Έλενας Ακρίτα.

Το Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου πραγματοποιήθηκαν και στο Περιστέρι με προβολή ντοκιμαντέρ και επετειακές ομιλίες με την παρουσία των τοπικών αρχών της πόλης.

«Αλάτι – Ο λευκός Θησαυρός»: Η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για το αλάτι!!!

Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «Αλάτι – Ο Λευκός Θησαυρός» άνοιξε με σύντομη ομιλία, ο ιδρυτής της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», Νίκος Κορδόσης, ο οποίος κάνοντας , όπως πάντα , ρήξη με το μέτριο μίλησε για την παράτολμη ιδέα πραγματοποίησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεσης σχετιζόμενης με το αλάτι. Μιας έκθεσης με διττό χαρακτήρα. Και ιστορικό και εικαστικό. Μιας έκθεσης για την ιστορία του λευκού θησαυρού των 14.000 χρήσεων ευχόμενος να αποτελέσει αφορμή για την δημιουργία ενός ανάλογου Μουσείου Άλατος.

Ακολούθως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του περιοδικού Natiοnal Geographic, Νίκος Μάργαρης αναφέρθηκε στη χρήση του αλατιού στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα έως και σήμερα τονίζοντας ότι το αλάτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η θέση που διατύπωσε ο κ. Μάργαρης σχετικά με την αειφορία των αλυκών, αφού υπεραμύνθηκε της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθείται αναφέροντας ως παράδειγμα τα δεκάδες είδη πτηνών που διαβιούν στις αλυκές. Ο κ. Μάργαρης εξήρε την αρτιότητα της οργάνωσης της έκθεσης λέγοντας ότι ανάλογες εκθέσεις μπορούν να διοργανώσουν μόνο μεγάλα μουσεία του κέντρου.
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου για την 184η Επέτειο της ηρωικής Εξόδου τόνισε ότι σήμερα τα μηνύματα της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι επίκαιρα όσο ποτέ.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα για την παραχώρηση στο δήμο των αλυκών.
«Κάνοντας μια αναδρομή στο χρόνο αν αναρωτηθούμε και αν θέλετε διερευνήσουμε «Τι κέρδισε το Μεσολόγγι από τις Αλυκές;» εύκολα διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα ήταν και είναι, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, από τη λειτουργία των Αλυκών. …Ενώ αντίθετα …ήταν πάρα πολλά για το Ελληνικό Κράτος.
Αρκεί μόνο τούτο με την παραγωγή του αλατιού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και πριν λίγα χρόνια αποπληρωνόταν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Κατά συνέπεια στο χέρι μας είναι αυτό το ελάχιστο να το μεγιστοποιήσουμε. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την υλοποίηση του αυτονόητου.
Η διαχείριση των Αλυκών πρέπει να περιέλθει στη δική μας δικαιοδοσία!»
είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσολογγίου.
Με την έκθεση «Αλάτι – Ο Λευκός Θησαυρός» αποκαλύπτονται και παρουσιάζονται όλες τις άγνωστες χρήσεις, επιδράσεις και επιρροές αυτής της πολύτιμης λευκής σκόνης των 14.000 χρήσεων.
Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι καθημερινή έως τις 16 Μαΐου (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Συγκίνηση στην τελετή των αποκαλυπτηρίων

της προτομής του Λουκή Ακρίτα


«Ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο Λουκή Ακρίτα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την ονοματοθεσία της πλατείας και την τοποθέτηση της προτομής του αξέχαστου λογοτέχνη και πολιτικού, παραδίδοντας στην σύζυγό του, Σύλβα, τη σημαία του Δήμου, στο τέλος της τελετής των αποκαλυπτηρίων, το μεσημέρι της Κυριακής.
Νωρίτερα στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Λουκή Ακρίτα, στην οποία μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός και Κώστας Κασίνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τ. πρέσβης, Γιώργος Γεωργής και η μορφωτική ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου, Ελένη Αντωνιάδου. Τον συντονισμό των ομιλιών έκανε ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κοντός.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κυρία Έλενα Ακρίτα περιέγραψε στο ακροατήριο τις μνήμες που είχε από τον πατέρα της Λουκή Ακρίτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή όταν η ίδια ήταν σε ηλικία μόλις, 9 χρόνων.
Η Ημερίδα για τον Λουκή Ακρίτα ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες από τον Πρέσβη της Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ, το δήμαρχο Μόρφου, Χαράλαμπο Πίττα και το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Δημήτρης Ηλιάδης.