Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Περί διαχείρισης ιστολογίων και όχι μόνο: "Πως ένας πρόεδρος συλλόγου χρησιμοποίησε υποκλοπή συνομιλίας του με βουλευτή"

«Άνθρακες ο θησαυρός» η ρήση αυτή ταιριάζει απόλυτα σε μια σειρά αναρτήσεων με επίκεντρο τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, το περασμένο Σαββατοκύριακο σε γνωστό και φιλικό μας ιστολόγιο, ο διαχειριστής του οποίου κυριολεκτικά «κρεμάστηκε» από τις πηγές του. Όμως το γεγονός αυτό είναι άκρως διδακτικό για όλους μας, που ασχολούμαστε στα ΜΜΕ προκειμένου να λειτουργούμε με τους κανόνες της δεοντολογίας, χωρίς να θίγουμε υπολείψεις.
Και ταυτόχρονα είναι άκρως αποκαλυπτικό για τον τρόπο συμπεριφοράς κάποιων που θέλουν να έχουν θεσμικό ρόλο από τη θέση του επικεφαλής συλλόγων κλπ.
Συγκεκριμένα στο «Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας» γινόταν λόγος όλο το Σαββατοκύριακο για αποκαλύψεις που θα οδηγήσουν σε παραίτηση βουλευτή του κυβερνόντος κόμματος, για αναφορές που έκανε σε συνομιλία που είχε με θεσμικό παράγοντα της Αιτωλοακαρνανίας.
Ύστερα από μια σειρά αναρτήσεων που λειτουργούσαν καταλυτικά στη δημιουργία σεναρίων, υποψιών κλπ. με τελική ανάρτηση, ούτε λίγο, ούτε πολύ ο διαχειριστής του ιστολογίου παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε τίποτε το «μεμπτό» στα όσα συζητούσε ο βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με κάποιον πρόεδρο συλλόγου αναπήρων.
«Μεμπτό» όμως είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος των αναπήρων ηχογραφούσε σε άγνοια του βουλευτή την συνομιλία τους. Δηλαδή είχαμε υποκλοπή, με την οποία ο πρόεδρος μάλλον επιχείρησε να «σεντράρει» τον Παναγιώτη Κουρουμπλή… αφού ο τελευταίος διαφωνούσε με αυτά που ζητούσε ο πρόεδρος…
Συνεργάτες του Παναγιώτη Κουρουμπλή σε συνομιλία που είχαμε μας τόνισαν: «Η βαθιά δημοκρατική συνείδηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, της οποίας βασικό αξίωμα είναι ότι η ελευθερία του τύπου – έντυπου και ηλεκτρονικού – υφίσταται ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση της κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, όπου γης, δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με δημοσιεύματα που βρίθουν ανυπόστατων συκοφαντιών προς το πρόσωπό του σε τοπικό ηλεκτρονικό blog.»
Ταυτόχρονα όμως με αρκετά επικριτικά σχόλια για τον διαχειριστή του ιστολογίου μας ξεκαθάρισαν ότι ο κ. Κουρουμπλής δεν θα προβεί σε μηνυτήρια αναφορά αφού όπως μας είπαν: «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αφού ήδη γνωρίζει ότι εκκρεμή δικαστική ποινή με αναστολή εις βάρος του συγκεκριμένου blogger για προηγούμενη συκοφαντική δυσφήμηση. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη όμως της χώρας μπορεί και πρέπει να κάνει τη δουλειά της αυτεπάγγελτα, αφού το αδίκημα της υποκλοπής της συνομιλίας είναι δημοσιοποιημένο από τον ίδιο τον συκοφάντη.»
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι απ’ όλη την ιστορία γίνεται σαφές ότι το να διαχειρίζεσαι ένα ιστολόγιο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, αν θέλεις να σέβεσαι πρώτα τον εαυτό του και ύστερα τους αναγνώστες σου.
Τέλος δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο διαχειριστής του ιστολογίου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε το παιδαριώδες λάθος του σε πρώτο χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να «προσπεράσουμε» τις πρακτικές του προέδρου του συλλόγου των αναπήρων…