Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Στη Βουλή η δυσλειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς, σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας.
Ο κ. Σαλμάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή διοίκησης στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη στο γραφείο της Υπουργού Υγείας, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκαν και οι Διοικητές που θα τοποθετηθούν στους άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, δηλαδή στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αγρινίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά: "Η γελοιοποίηση της ανοικτής διακυβέρνησης που έχει έδρα το γραφείο του Πρωθυπουργού επιχειρείται πρωτίστως από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να στηριχθούν οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας πλήττει κυρίως το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας όπου προ ημερών ανεστάλη η προγραμματική σύμβαση για 22 εργαζομένους, με αποτέλεσμα οι 20 ασθενείς που νοσηλεύονται να μείνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη, μιας και λύθηκε η σύμβαση με τους 4 ιατρούς που εργάζονταν.
Το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας από 01-01-2009 έως 25-09-2009 επιχορηγήθηκε (εκταμίευσε) με το ποσό των 740.000 ευρώ και από 04-10-2009 μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2010) με το ποσό των 9.000 ευρώ στις 30-11-2009, ενώ μόνο από την τακτική επιχορήγηση προβλέπεται 20.000 ευρώ μείωση για το 2010.
Συνέπεια των ανωτέρω ήταν, η Διοίκηση του κέντρου να υποβάλει την παραίτησή της, καταγγέλοντας πλήρη αδιαφορία της Υφυπουργού Υγείας. Στον απόηχο της παραίτησης, στον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας και υπό τις πιέσεις των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι στο κέντρο, με συμβάσεις από το κομματικό τους κοινό, η Υφυπουργός έσπευσε να στείλει στην υπό παραίτηση Διοίκηση, προγραμματική σύμβαση με το μισό προσωπικό και 3/μηνη διάρκεια, προφανώς για να δώσει τη δυνατότητα στη νέα Διοίκηση να μην επεκτείνει τις συμβάσεις. "