Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Με επιτυχία η εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Ευηνοχώρι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των γυναικών στο Ευηνοχώρι την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010. Την φιλική αυτή συνάντηση συνδιοργάνωσαν οι γυναίκες των πολιτιστικών-λαογραφικών συλλόγων Ευηνοχωρίου «Ο Άγιος Ιωάννης» & «Η Αρχαία Καλυδώνα» με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Γυναίκες-εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής, γυναίκες του χωριού τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή. Καλεσμένη ήταν η κυρία Δέσποινα Κουβέλη, Οικονομολόγος της Ν.Α. Αιτ/νίας, εκπαιδεύτρια προγραμμάτων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της ΝΕΛΕ και των ΚΕΕ.
Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων αφού καλωσόρισαν τις παρευρισκόμενες κυρίες έκαναν μια μικρή παρουσίαση για την ιστορία του γυναικείου κινήματος και τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκε ο ρόλος της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και κοινή αρχή της. Η ΕΕ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και στη βελτίωση της ζωής αυτών και των ανδρών μέσω μιας σημαντικής νομοθεσίας περί ίσης μεταχείρισης και μέσω της ενσωμάτωσης της διάστασης της ισότητας των φύλων στις πολιτικές και στα μέσα της. Έμφαση δόθηκε στην επιχειρηματική δράση των γυναικών της υπαίθρου, στην γυναικεία επιχειρηματικότητα και στα προγράμματα χρηματοδότισης, όπου υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα η προώθηση της συλλογικής επιχειρηματικότητας.
Η κα Κουβέλη ενημέρωσε τις παρευρισκόμενες κυρίες για τα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης της ΝΕΛΕ στον τομέα Κοινωνική Οικονομία-Επιχειρηματικότητα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση του δυναμικού της περιοχής μας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους κατοίκους της και ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Τέλος, αναφορά έγινε και στην τρέχουσα οικονομική κρίση η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα επιτεύγματα όσον αφορά την ισότητα των φύλων διατρέχουν κίνδυνο και ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες με υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με κίνδυνο οι απολυμένες να μην επαναπροσληφθούν.
Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα πολυμορφίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Ικανοποιημένες αλλά και προβληματισμένες, οι κυρίες έδωσαν την υπόσχεση να ανανεώσουν το ραντεβού τους σύντομα και ενωμένες να δώσουν την δική τους μάχη για να ανταπεξέλθουν από την δίνη των καιρών.